Κόσμος
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 14:31

ΠΓΔΜ: Αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα σύμφωνα με τα ΜΜΕ

Για «αναθέρμανση» των σχέσεων Ελλάδος – ΠΓΔΜ μετά τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής στην Θεσσαλονίκη, κάνουν λόγο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βρέμε», οι συναντήσεις της Θεσσαλονίκης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την «εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είχαν σχεδόν παγώσει μετά την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2004».

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρονται αναλυτικά στο περιεχόμενο των συναντήσεων των κ.κ. Καραμανλή και Τσερβένκοφσκι και των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Ντόρας Μπακογιάννη και Ιλίνκα Μίτρεβα αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι σε αυτές δόθηκε έμφαση στην εμβάθυνση της οικονομικής και περιφερειακής συνεργασίας.

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» γράφει ότι οι συνομιλίες για την εκκρεμότητα της ονομασίας θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη μετά τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε στην κ. Μίτρεβα την επικείμενη κατάργηση του ειδικού τέλους που έχει θεσπίσει η Νομαρχία Κιλκίς για τα οχήματα της ΠΓΔΜ που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και το οποίο ανέρχεται στα 3 ευρώ για τα επιβατικά και στα 15 ευρώ για τα φορτηγά και λεωφορεία.

Ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Α1» αναφέρει ότι παρόλο που το ζήτημα της ονομασίας δεν έχει επιλυθεί, ο κ. Τσερβένκοβσκι φέρεται ικανοποιημένος από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και λόγω των ελληνικών επενδύσεων αλλά και λόγω της στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου να αποδοθεί στην ΠΓΔΜ, τον περασμένο Δεκέμβριο, το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε..

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ