Από τη μια τα «κίτρινα γιλέκα» και η εναγώνια προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να κατευνάσει το κίνημα εν μέσω Χριστουγέννων, με την αγορά του Παρισιού και όχι μόνο να έχει νεκρώσει, αφήνοντας ήδη αρνητικό αποτύπωμα στις οικονομικές εξελίξεις, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Από τη μια τα «κίτρινα γιλέκα» και η εναγώνια προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να κατευνάσει το κίνημα εν μέσω Χριστουγέννων, με την αγορά του Παρισιού και όχι μόνο να έχει νεκρώσει, αφήνοντας ήδη αρνητικό αποτύπωμα στις οικονομικές εξελίξεις.
Από την άλλη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία με την απόφασή της να αναστείλει την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο σπρώχνει τις εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν, προς ένα άτακτο και χαώδες Brexit.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που κάθε άλλο παρά εγγυώνται ένα ανέφελο 2019. Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε απευθυνθεί ακόμη στον γαλλικό λαό. Όσα μέτρα «ανακούφισης» ωστόσο και αν ανακοινώσει, δύσκολο να καταφέρει να αποφύγει ένα ακόμη Σαββατοκύριακο «οργής».
Αν και ετερόκλητο κίνημα, τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν βάλει ψηλά τον πήχη, ζητώντας αυξήσεις μισθών, συντάξεων και πολλά άλλα. Ακόμη και αν ο Μακρόν ήθελε... να καλύψει μέρος των αιτημάτων, έχει εκτός από τα «κίτρινα γιλέκα» να αντιμετωπίσει και τις Βρυξέλλες.
Το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου μία εκλεγμένη κυβέρνηση επιχειρεί να μοιράσει λίγα ψίχουλα στον νέο προϋπολογισμό, είναι ενδεικτικό του τι θα μπορούσε να συμβεί και στη Γαλλία. Η εμμονή ωστόσο των Βρυξελλών στην άκαμπτη δημοσιονομική ορθοδοξία αρχίζει και γίνεται μπούμερανγκ.
Στη Βρετανία, η Μέι και ο προκάτοχός της Συντηρητικός Ντέιβιντ Κάμερον έπαιξαν με το Brexit, εκτιμώντας ότι η Γηραιά Αλβιώνα θα μπορούσε να ανακτήσει κάτι από την παλιά της αυτοκρατορική αίγλη. Ήλπιζαν ίσως ότι η Βρετανία είναι πολύ... μεγάλη για να μην καταφέρει να είναι και «μέσα» και «έξω» στην Ε.Ε. Ως άλλοι «Θάτσερ» εκτιμούσαν ότι η Ε.Ε. θα υποχωρούσε, όπως γινόταν όταν η σιδηρά κυρία πετύχαινε εξαιρέσεις κ.λπ., απειλώντας να τινάξει συνόδους στον αέρα. Μόνο που εδώ το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Το διαφαινόμενο βέβαια άτακτο Brexit δεν θα είναι κακό μόνο για τη Βρετανία. Οι προβλεπόμενες αναστατώσεις με την επαναφορά των συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων και τη χρηματοπιστωτική αναταραχή, απειλούν με «παράπλευρες απώλειες» όλη την Ευρώπη.
Θα φωτίσει άραγε το πνεύμα των Χριστουγέννων τους «άρχοντες»; Το 2019 προβλέπεται να είναι θυελλώδες, χωρίς προς το παρόν ορατή διέξοδο φυγής.