Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 16:52

Βουλή - Ακρόαση του νυν και του τέως διοικητή της ΕΥΠ την Τετάρτη

Το παρείσακτο λογισμικό των υποκλοπών είναι λογισμικό πρωτοφανούς ευφυΐας και έχει όλες τις παραμετροποιήσεις και τους κωδικούς, ώστε να μπορεί να συνεργάζεται με το συνολικό λογισμικό ενός κέντρου της Ericsson, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι το εν λόγω software ήρθε στην Ελλάδα «τεσταρισμένο».

«Τέτοιοι έλεγχοι δεν μπορούν παρά να γίνουν σε συγκεκριμένα "testing centers". Δεν μπορεί η μητρική Ericsson να μη γνωρίζει ποιοι έχουν αυτή την εξαιρετική δυνατότητα», παρατήρησε ο κ. Λαμπρινόπουλος, καλώντας παράλληλα το ελληνικό Δημόσιο να επικοινωνήσει με τη Σουηδία, ώστε να πιεστεί η εταιρεία να γνωστοποιήσει ποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Ζώη, εάν από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ μπορούν να ασκηθούν διώξεις, ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι αυτό εναπόκειται στην έρευνα της Δικαιοσύνης, στην οποία παραδίδονται και τα υπομνήματα της Αρχής. Όπως σημείωσε, υπάρχουν κάποια στοιχεία για διοικητικές κυρώσεις, τα οποία δεν μπορεί να ξέρει εάν έχουν και ποινική διάσταση.

Όταν ο κ. Ζώης τον ρώτησε σε ποιους θα επιβάλει πρόστιμα η ΑΔΑΕ, ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια της Αρχής και συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία ακρόασης της Vodafone.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου εάν η ΕΥΠ θα έπρεπε να είχε βρει τα στοιχεία που ανακάλυψε η ΑΔΑΕ, ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι η ΑΔΑΕ «έψαχνε στο σκοτάδι για να βρει το "λάθος" και το βρήκε». «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι τα στοιχεία που βρήκαμε εμείς τα είχε βρει και η ΕΥΠ».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι δεν ήταν ακριβής ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης όταν είχε πει πως οι κλήσεις των καρτοκινητών στο εξωτερικό είχαν γίνει μόνο προς χώρες της Βαλκανικής, ενώ αναρωτήθηκε, ποιο κομμάτι της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ βρίσκεται στην πόλη Laurel του Maryland.

Ο βουλευτής του ΣΡΑ Φ. Κουβέλης κάλεσε εξάλλου, την ΑΔΑΕ να δώσει στοιχεία των προσώπων που εισήλθαν για τεχνικούς ελέγχους στη Vodafone.

Τέλος, ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι σε 2-3 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα εισερχόμενα SMS από τις τέσσερις ξένες χώρες και ότι σε 15 μέρες θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τα «νταμπς», ενώ εκτίμησε ότι συνολικά η έρευνα της ΑΔΑΕ θα ολοκληρωθεί σε ένα με ενάμισι μήνα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα επαναλάβει τις εργασίες της την ερχόμενη Τετάρτη με ακρόαση του νυν και του τέως διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντή και Π. Αποστολίδη αντίστοιχα, μετά από σχετικό αίτημα του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ. Έβερτ.