Κοινωνία
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 11:38

Τέλος στην περιοριστική πολιτική για τους μετανάστες ζητούν ανθρωπιστικές οργανώσεις

Έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της περιοριστικής πολιτικής και άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε ασφαλές μέρος απευθύνουν 20 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της περιοριστικής πολιτικής και άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε ασφαλές μέρος απευθύνουν 20 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουν πως όλοι και όλες οι αιτούντες και οι αιτούσες άσυλο που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, θα μεταφερθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους διαμονής στην ηπειρωτική χώρα ή θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αναφέρουν οι οργανώσεις σε κοινή δήλωσή τους. .

Η έλλειψη βασικών μέτρων προστασίας, αφήνει τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και τα τρανς άτομα (ΛΟΑΤΚΙ), ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις, και υπό τον φόβο να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων της τουαλέτας και του μπάνιου. Η ιατρική περίθαλψη, η συμβουλευτική τραύματος και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη – ή ψυχική υγεία – είναι ανεπαρκής, όπως και η παροχή νομικών συμβουλών και η νομική υποστήριξη στα διάφορα στάδια της διαδικασίας αίτησης ασύλου. Η ψυχική υγεία μεταξύ των αιτούντων/ουσών άσυλο έχει επιδεινωθεί λόγω των σκληρών συνθηκών διαμονής και της συναισθηματικής φόρτισης.

Η περιοριστική πολιτική σχεδιάστηκε και δικαιολογήθηκε ως ένα μέσο υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας του Μαρτίου 2016, που προέβλεπε την επιστροφή στην Τουρκία των αιτούντων/ουσών άσυλο που έφταναν στα ελληνικά νησιά διασχίζοντας την θάλασσα, ώστε τα αιτήματα ασύλου τους να εξεταστούν εκεί. Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι η πολιτική αυτή επιβάλλει μια αδικαιολόγητη και περιττή ταλαιπωρία στους αιτούντες/ούσες άσυλο, ενώ περιορίζει αδικαιολόγητα το δικαίωμά εξέτασης των υποθέσεών τους κατά περίπτωση – αντί της κρίσης επί της «παραδεκτότητας», προσθέτουν οι οργανώσεις.

 

Οι Οργανώσεις που υποστηρίζουν την παραπάνω δήλωση:

Διεθνής Αμνηστία

ASB - Arbeiter Samariter Bund

Campfire Innovation 

Caritas Hellas

CEAR – Spanish Commission for Refugees

Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών

Churches Commission for Migrants in Europe

Greek Council for Refugees – Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Greek Forum of Refugees

Greek Helsinki Monitor

HumanRights360

Human Rights Watch

Jesuit Refugee Service

Legal Centre Lesvos

Γιατροί του Κόσμου - Ελλάδα

Oxfam

PRAKSIS

Refugee Support Aegean

SolidarityNow

Terre des hommes Hellas