Πολιτική
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 21:16

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον θεματικό τουρισμό

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε απόψε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης.

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε απόψε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης.

Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με «παρών» τοποθετήθηκαν οι της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και της ΧΑ, ενώ καταψήφισαν οι του ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σημειώνοντας ότι τα θεματικά τουριστικά προϊόντα στήριξαν τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Η κ. Κουντουρά τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει αφενός τα νομοθετικά, διοικητικά και λειτουργικά κενά που χρόνιζαν, αφετέρου προωθεί για πρώτη φορά με αρτιότητα το πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές του, ένα αναξιοποίητο κομμάτι στο παρελθόν, που ήταν παντελώς αρρύθμιστο στην εθνική μας νομοθεσία.

Υπογράμμισε επίσης με έμφαση ότι το νομοσχέδιο έχει την ευρεία αποδοχή των φορέων του τουρισμού και αποτελεί μιαν αναγκαιότητα για αυτόν το εξαιρετικά σημαντικό τομέα, που έχει ανυπολόγιστη αξία, τεράστια συμβολή στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ επέκρινε τα κόμματα που δεν το στήριξαν με τη θετική τους ψήφο.

Ειδικότερα, με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου επιδιώκεται:

  • Η δυναμικότερη προώθηση νέων ελληνικών προορισμών
  • Η ισόρροπη κατανομή των τουριστών σε όλη τη χώρα και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους
  • Η παροχή στον επισκέπτη πιστοποιημένων υπηρεσιών και υψηλής ποιότητας αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών 
  • Η διασύνδεση δραστηριοτήτων του τουρισμού με τομείς της οικονομίας, όπως η αγροδιατροφή και η μεταποίηση
  • Η στήριξη των περιφερειακών και τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων πηγών εσόδων, νέας επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Με το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου επιχειρείται ο πλήρης εκσυγχρονισμός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στη λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς μέσα από:

  • Την εξάλειψη παρωχημένων ρυθμίσεων στους γενικούς όρους και προϋποθέσεις αδειοδότησης των επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων και ευρύτερα των δραστηριοτήτων που διέπονται από την τουριστική νομοθεσία. 
  • Την επίλυση θεμάτων στο πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών γραφείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. 
  • Την τροποποίηση/συμπλήρωση του ισχύοντος πλαισίου για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, και τις περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης ΠΟΤΑ.
  • Την αντιμετώπιση νομοθετικών-διοικητικών κενών και λειτουργικών προβλημάτων των τουριστικών λιμενικών υποδομών. Δημιουργείται συνολικά ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο στις διαδικασίες χωροθέτησης μαρινών, τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση έως την ολοκλήρωση της επένδυσης για την αξιοποίησή τους. 
  • Την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών υπηρεσιών τουρισμού, αρμοδίων για την αδειοδότηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων. 
  • Την προώθηση επιμέρους ρυθμίσεων σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και τις εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου, στο πλαίσιο της υλοποιούμενης πολιτικής για τη ριζική αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής παιδείας.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ