Κόσμος
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 15:35

Ακαρπος ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσόβου

Χωρίς συμφωνία των αντιπροσωπειών Πρίστινας και Βελιγραδίου στα εκκρεμή ζητήματα, έληξε στη Βιέννη ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διοικητική αποκέντρωση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών για τη συγκρότηση νέων δήμων στο Κόσοβο, στους οποίους θα πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων προγραμματίστηκε για τις 23 Μαΐου και πάλι στη Βιέννη, με θέματα συζήτησης την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

Ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι, Αλμπερτ Ρόχαν, ο οποίος προήδρευσε και σε αυτό το γύρο συνομιλιών (όπως και στους προηγούμενους) δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός των δύο πλευρών, ωστόσο υπήρξαν «σημεία προσέγγισης».

Τα επόμενα βήματα των βασικών διαπραγματευτών του ΟΗΕ είναι επίσκεψη αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέφαν Λένε, στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, από τις 9 έως τις 17 Μαΐου, με στόχο την εξέταση οικονομικών ζητημάτων και την προετοιμασία συνάντησης για την οικονομία την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.