Σε μία ακόμα ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση εξελίχθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος επί της ενότητας των άρθρων 4-25, τα οποία εμπίπτουν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα οποία εντάσσεται και το επίμαχο άρθρο 16 παράγραφος 5, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Σε μία ακόμα ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση εξελίχθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος επί της ενότητας των άρθρων 4-25, τα οποία εμπίπτουν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα οποία εντάσσεται και το επίμαχο άρθρο 16 παράγραφος 5, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμύνθηκε της πρότασης του για την αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τονίζοντας την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή του άρθρου 16, που θα επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατά των τροποποιήσεων των άρθρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι είναι επαρκείς οι συνταγματικές προβλέψεις σε ότι αφορά την προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Την ίδια θέση εξέφρασε και η ΔΗΣΥ.
Με την πρόταση της ΝΔ να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, έχουν ταχθεί και οι ΑΝΕΛ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή την απορρίπτουν. Επίσης το ΚΚΕ απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές που αφορούν την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποστήριξε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση αποκαλύπτει τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων.
Από τη μια υπάρχει η αντίληψη του κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είπε και από την άλλη η αντίληψη της κρατικής προστασίας των κοινωνικών ομάδων.
«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύουν στο να απολαύσουν τα κοινωνικά δικαιώματα όλοι και να μην ξαναφτάσουμε ποτέ σε αυτό που συνέβη το 2012 που με μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου αποφασίστηκε σε μια μέρα να μειωθούν κατά 32%. Πρέπει να θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε:
«Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση που αποκαλύπτει τις ιδεολογικές αντιλήψεις που έχει ο καθένας σε αυτά τα ζητήματα. Η διαφορά μας σε σχέση με την πρόταση της ΝΔ, είναι ότι εμείς μιλάμε για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για κοινωνικό δικαίωμα στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στο νερό και στο ηλεκτρικό ρεύμα που πρέπει συνταγματικά να κατοχυρωθούν και έχει τεράστια διαφορά από την ερμηνεία ότι το κράτος τα παρέχει αυτά».
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, συνδέοντας το «με την τύχη συνολικά της αναθεώρησης» αλλά και της «κανονιστικής αντοχής του συντάγματος».
«Είναι το μόνο άρθρο για το οποίο έχει νόημα να γίνει η αναθεώρηση. Πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα της ορθολογικής και έντιμης αναθεώρησης του άρθρου 16, εάν και η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής θέλει να υπάρχει αναθεώρηση γενικώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της, η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.
«Η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και θα αποτελέσει την απόλυτη μεταρρυθμιστική τομή, την μεταρρυθμιστική βόμβα στα θεμέλια του κρατισμού. Ήρθε η ώρα και στη χώρα μας να τερματιστεί το κρατικό μονοπώλιο στο πεδίο της παροχής ανώτατης εκπαίδευσης και να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να λειτουργήσουν και εδώ, μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους» υποστήριξε η κ. Κεραμέως.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έδωσε έμφαση στο άρθρο 16, τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι το ποιος θα ελέγχει τα πανεπιστήμια και όχι αν τα ίδρυσαν ιδιώτες.
Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη της ανεξαρτησίας των πανεπιστημίων και της ελευθερίας της γνώσης και της σκέψης, που δεν διασφαλίζονται, όπως είπε, αν στόχος της λειτουργίας τους είναι μόνο το κέρδος, ενώ χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαίο και ζωτικό για την παραγωγή γνώσης, το να έχουμε δημόσια εκπαίδευση στην χώρα μας.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτό που διασφαλίζει την αναγκαία λειτουργία της αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου, την καλή κατάρτιση και τους δημοκρατικούς κανόνες. Ο νεοφιλελευθερισμός θέλοντας να ανοίξει τον χώρο αυτό στην ιδιωτική πρωτοβουλία αποκλείει τους λαούς από τις κοινωφελείς γνώσεις», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ