Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά διαβεβαίωσε ότι έχει λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν γίνει τόσο από τους αρμόδιους φορείς, όσο και από τα κόμματα και ότι θα καταθέσει τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο πριν τη συζήτηση του στην Ολομέλεια.
«Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με βάσει τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς τάσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο που ανοίγει νέους ορίζοντες στους επαγγελματίες του κλάδου και είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης» σημείωσε. Η κ. Κουντουρά υποστήριξε ότι δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα αλλά και σε πάγια δίκαια αιτήματα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν νέες μορφές τουρισμού στο άμεσο μέλλον και η Ελλάδα να γίνει τουριστικός προορισμός για 365 μέρες το χρόνο.
Όπως είπε η κ. Κουντουρά η Ελλάδα είχε αύξηση τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 40% στο θεματικό τουρισμό καθώς ενισχύθηκε και προωθήθηκε ο χειμερινός τουρισμός στην ύπαιθρο.
«Ενθαρρύνουμε την διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους τομείς της οικονομίας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων», επισήμανε. Η ίδια έδωσε έμφαση τόσο στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις όσο και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχεδίου για τη δημιουργία μαρινών.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ. Μανώλης Κόνσολας έκανε λόγο για αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις οποίες, όπως είπε, θα εξαρτηθεί και η στάση του κόμματος του. «Η θέση της Ν.Δ. απέναντι στα ζητήματα τουρισμού είναι ξεκάθαρη, πιστεύει ότι είναι πεδίο συνεννόησης κρατώ τη δέσμευση της υπουργού ότι σύντομα θα καταθέσει νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση», ανέφερε για να προσθέσει: «Ελπίζω ότι θα προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμοσμένη πολιτική και όχι να μείνει σε θεωρητικό επίπεδο. Η στάση μας είναι θετική για την προσέλκυση επενδύσεων».
Τον προβληματισμό του για το αν οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, βιωσιμότητα, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ωφελήματα είναι έννοιες στατιστικές, όπως είπε, ή δημιουργούν πράγματι προστιθέμενη αξία, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Γιώργος Καρράς.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που εισάγει ξεκάθαρα φθηνό εργατικό δυναμικό και άδειες χωρίς κριτήρια. «Το νομοσχέδιο δεν αφορά τον λαό ή τους εργαζόμενους στο τουρισμό αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να αξιολογήσουν κάθε δομή του τουρισμού για να διευρύνουν τα κέρδη τους», υποστήριξε ο κ. Κατσώτης.
Θετικός επί του νομοσχεδίου δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας ότι έχει ανάγκη η χώρα μας να ενισχύσει τον θεματικό τουρισμό στον οποίο έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, ενώ ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης επιφυλάχθηκε επί της αρχής και στο σύνολο του για την Ολομέλεια.
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, η Ελένη Ζαρούλια σημείωσε ότι «υπό όρους θα μπορούσαν οι διατάξεις να είναι θετικές» προσθέτοντας όμως πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις διότι, όπως είπε, το 70% του τουρισμού ελέγχονται από διεθνείς εταιρείες.
Πηγή: ΑΜΠΕ