Αφιερώματα
Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 19:05

Matyas Lakatos: Χρειάζεται ένα διαφανές περιβάλλον για να επενδύουμε στην Ελλάδα

Η Takeda αποτελεί πλέον μια ενοποιημένη εταιρεία με ηγετικές θέσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές φαρμάκων παγκοσμίως: στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Με έδρα την Ιαπωνία και με πλάνο επέκτασης στην έρευνα και την ανάπτυξη στην περιοχή της Βοστώνης, ο κ. Matyas Lakatos, MD, MBA, γενικός διευθυντής MCO South East Europe της Takeda, μιλά για τη σημαντική τους παρουσία στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή, με έμφαση στα βιολογικά φάρμακα υψηλής εξειδίκευσης. 

Η Takeda αποτελεί πλέον μια ενοποιημένη εταιρεία με ηγετικές θέσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές φαρμάκων παγκοσμίως: στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Με έδρα την Ιαπωνία και με πλάνο επέκτασης στην έρευνα και την ανάπτυξη στην περιοχή της Βοστώνης, ο κ. Matyas Lakatos, MD, MBA, γενικός διευθυντής MCO South East Europe της Takeda, μιλά για τη σημαντική τους παρουσία στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή, με έμφαση στα βιολογικά φάρμακα υψηλής εξειδίκευσης. 

Καταρχήν θα μπορούσατε να πείτε λίγα λόγια για την ιστορία αλλά και τη φιλοσοφία της Takeda;

«Η Takeda ιδρύθηκε το 1781 στην Osaka της Ιαπωνίας από τον Chobei Takeda I και έπειτα από 237 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας κατέχει σημαντική θέση στη φαρμακευτική αγορά, διατηρώντας αναλλοίωτο τον βασικό πυρήνα του αξιακού της κώδικα, που στηρίζεται στην Ακεραιότητα, στην Αμεροληψία, στην Εντιμότητα και στην Επιμονή. Με βάση αυτές τις αρχές και εφαρμόζοντας μια συνεχή διαδικασία “μετασχηματισμού”, η εταιρεία ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και προσαρμόζεται στις αλλαγές του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Η Takeda είναι σήμερα η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία στην Ιαπωνία, με σημαντική παρουσία στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή. Απασχολεί περισσότερους από 31.000 εργαζόμενους και παράγει μεταξύ άλλων βιολογικά φάρμακα υψηλής εξειδίκευσης, που επικεντρώνονται κυρίως στη γαστρεντερολογία, στην αιματολογία/ογκολογία και στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (CNS)».

Η είδηση της χρονιάς είναι η συμφωνία για την εξαγορά της Shire από την Τakeda. Ποιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται και σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εξαγοράς; 

«Αυτό είναι όντως πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς προϋποθέτει ακόμα κανονιστικές και άλλες εγκρίσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και από τους μετόχους και των δύο εταιρειών. Πιστεύουμε ότι η απόκτηση της Shire θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό της Takeda ενώνοντας τις συμπληρωματικές θέσεις της Takeda και της Shire στον τομέα της γαστρεντερολογίας και στη νευρολογία. Επίσης, ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί θα κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά τις θεραπείες των σπάνιων ασθενειών και τις θεραπείες με παράγωγα αίματος και θα ενισχύσει τον τομέα της ογκολογίας και τις στοχευμένες προσπάθειες που γίνονται στα εμβόλια». 

«Η εταιρεία SHIRE έχει μακροχρόνια και ισχυρή εξειδίκευση στις σπάνιες παθήσεις, με ελκυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων προϊόντων σε συνδυασμό με τελευταίας τεχνολογίας γονιδιακές θεραπείες και ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες. Συνδυάζοντάς τα με το πρώιμο πρόγραμμα ανάπτυξης της TAKEDA θα δημιουργηθεί μία ισχυρή “μηχανή” Έρευνας και Ανάπτυξης, η οποία με μέσο την αλληλοσυμπλήρωση τεχνογνωσίας και εμπειρίας θα εστιαστεί στην καινοτομία στον τομέα υγείας. Η ενοποιημένη εταιρεία θα κατέχει ηγετικές θέσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές φαρμάκων παγκοσμίως: στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Θα συνεχίσει να έχει την έδρα της στην Ιαπωνία, θα επεκτείνει την παρουσία της στην έρευνα και την ανάπτυξη στην περιοχή της Βοστώνης και θα έχει σημαντικές περιφερειακές διευθύνσεις στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τις ΗΠΑ. Η εξαγορά αναμένεται να οδηγήσει την Takeda στο να είναι η μόνη φαρμακευτική εταιρεία που θα είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αξιών του Τόκιο στην Ιαπωνία, όπου θα συνεχίσει να έχει την κύρια εισαγωγή της, και στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης (NYSE) στις ΗΠΑ, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε δύο από τις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές του κόσμου».

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώσατε ότι τα γραφεία της Αθήνας θα είναι το επιχειρησιακό κέντρο της Takeda για την Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ευρώπης….

«Όπως γνωρίζετε, σε όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ενώ πολλές διεθνείς εταιρείες σε όλους τους κλάδους ήταν από επιφυλακτικές έως αρνητικές για την Ελλάδα, εμείς εμπράκτως αποδείξαμε την εμπιστοσύνη μας στην πορεία και την προοπτική της χώρας. Γι’ αυτό και είχαμε αναδείξει την Αθήνα ως το κέντρο επιχειρησιακού συντονισμού της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, και συγκεκριμένα της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Βουλγαρίας. Πριν από λίγους μήνες, με την προσθήκη των θυγατρικών της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας, δημιουργήθηκε μία νεοσύστατη Περιφέρεια Χωρών για την Takeda Pharmaceuticals, η Περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έδρα την Αθήνα. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες αποδεικνύουν τη σταθερή μας επιλογή για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας». 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πολιτική συνεχούς μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, κάτι που προκαλεί την αντίδραση των εταιρειών του κλάδου σας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και πόσο επηρεάζει τον σχεδιασμό σας;

«Είναι γεγονός ότι ο καθορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης γίνεται πρωτίστως με βάση τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, γι’ αυτό κατά κύριο λόγο το νομοθετικό πλαίσιο μεταβάλλεται συνεχώς και μάλιστα συχνά με αναδρομική ισχύ. Έχουμε, ως κλάδος, αναδειχθεί σε κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης, 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο! Συνεπώς, η φαρμακευτική βιομηχανία αντιμετωπίζεται ως ένας πρόσθετος μηχανισμός χρηματοδότησης του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντας το 1/3 των φαρμάκων δωρεάν και καλύπτοντας το έλλειμμα του ανεπαρκούς δημόσιου προϋπολογισμού για το φάρμακο. Μόνο πέρσι οι εταιρείες επέστρεψαν σχεδόν 1,2 δισ. και φέτος θα ζητηθούν ακόμη περισσότερα. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δυνατότητες σχεδιασμού απέναντι σε ένα τόσο ρευστό και ιδιαίτερο περιβάλλον δεν είναι και οι καλύτερες. Παρ’ όλα αυτά εμείς, όπως προανέφερα, συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα και να πιστεύουμε στην προοπτική της». 

«Είναι σημαντικό για όλες τις εταιρείες να έχουμε ένα προβλέψιμο σύστημα τιμολόγησης και λιγότερα εισπρακτικά μέτρα, που δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές της φαρμακοβιομηχανίας.  Επίσης, αναμένουμε την κατάργηση του επιπλέον τέλους της τάξης του 25% που ισχύει για όλα τα φάρμακα που τίθενται σε κυκλοφορία για καινοτόμες θεραπείες. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ένα διαφανές και προβλέψιμο περιβάλλον, που θα μας επιτρέπει να επενδύουμε και να πραγματοποιούμε μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, ότι θα αυξηθεί το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, πρωτίστως υπέρ των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση και αυτό πιστεύω είναι και το πλέον σημαντικό, δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποβάθμιση στην ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης, γι’ αυτό κι εμείς συνεχίζουμε να προμηθεύουμε με φάρμακα τους δημόσιους φορείς, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.  Και για να είμαστε και δίκαιοι, η αλήθεια είναι ότι παρά τα προβλήματα στην Ελλάδα υπάρχει μέριμνα, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα φάρμακα και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους, καθώς και για τα άτομα που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες. Αυτό που πραγματικά είναι απαραίτητο να γίνει στον τομέα της ελληνικής υγειονομικής περίθαλψης είναι μία διαφανής και προσανατολισμένη σε λύσεις συνεργασία, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Takeda είναι έτοιμη να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλο και περισσότερων ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα».