Αθλητικά
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 15:04

Αύξηση του αριθμού των αθλούμενων στην Ελλάδα

Κατά 15% αυξήθηκε ο αριθμός των αθλουμένων στην Ελλάδα μετά το Euro 2004 και τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Συγκεκριμένα το ποσοστό των αθλουμένων στη χώρα μας από 28% αυξήθηκε στο 43%, ωστόσο παρά την αύξηση αυτή, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη από το τέλος θέση στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά αθλουμένων.

Τα παραπάνω τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος Κωνσταντίνος Νάτσης, ορθοπαιδικός χειρουργός, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ. με την ευκαιρία του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος και του 5ου Ελλαδο-Κυπριακού Αθλητιατρικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν από 12 έως 14 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας»).

Η αύξηση του αριθμού των αθλουμένων συνοδεύεται δυστυχώς από αύξηση των ασκησιογενών διαταραχών της υγείας, εκ των οποίων η πιο τραγική είναι ο αιφνίδιος θάνατος και οι πιο συχνές οι τραυματισμοί.

Από στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου είναι περίπου 1 προς 40.000, ανάλογα και με την επιβάρυνση του αθλήματος. Στο ποδόσφαιρο και την καλαθοσφαίριση σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι καρδιαγγειακές παθήσεις, που στα περισσότερα συμβάντα δεν ήταν γνωστές στον αθλητή ή το περιβάλλον του. Τέτοιες είναι οι μυοκαρδιοπάθειες και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών. Δυστυχώς, στις περισσότερες φορές οι παθήσεις αυτές αποκαλύπτονται πολύ αργά από το νεκροτομικό έλεγχο.

Όπως επισημάνθηκε εξάλλου, στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει ειδικότητα αθλητιατρικής, ενώ στη Ελλάδα -εκτός των Αθηνών- δεν υπάρχουν κέντρα προληπτικού ελέγχου αθλητών. Ο κ. Νάτσης, τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ανάλογων κέντρων και σε όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως επίσης είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός των αθλητικών κέντρων με μέσα πρώτων βοηθειών για τους αθλούμενους όπως για παράδειγμα ο απινιδωτής, μια συσκευή σωτήρια για την αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου η οποία με ηλεκτρική ανάταξη επαναφέρει σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή.

Ενδεικτικά ο κ. Νάτσης ανέφερε πως κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται στη Θεσσαλονίκη 3.500 ερασιτεχνικοί αγώνες ομαδικών αθλημάτων οι οποίοι δεν καλύπτονται από ειδικευμένους γιατρούς, αλλά από φοιτητές ιατρικής έναντι μιας μικτής αμοιβής. «Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν οι υποδομές δεν υπάρχει η ειδικότητα της αθλητιατρικής και οι ελάχιστοι αθλητίατροι που υπάρχουν, έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό», επισήμανε ο κ. Νάτσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ