Τα αναπτυσσόμενα κράτη ηγούνται πλέον της παγκόσμιας μετάβασης προς την ανανεώσιμη ενέργεια και η Ινδία έχει καταστεί ένας από τους ηγέτες της τάσης αυτής.
Τα αναπτυσσόμενα κράτη ηγούνται πλέον της παγκόσμιας μετάβασης προς την ανανεώσιμη ενέργεια και η Ινδία έχει καταστεί ένας από τους ηγέτες της τάσης αυτής.
Με αυξημένες επενδύσεις και εγκαταστάσεις καθαρής ενέργειας, καθώς και με τη μεγαλύτερη αγορά για διαγωνισμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, η Ινδία κατατάσσεται στην δεύτερη θέση πίσω από τη Χιλή στην ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Νέας Ενέργειας Bloomberg. Ο οργανισμός μελέτησε πάνω από 80 δείκτες, όπως οι πολιτικές καθαρής ενέργειας, οι δομές του τομέα ενέργειας, οι εκπομπές άνθρακα και η εγκατεστημένη δυναμικότητα για 103 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η δεύτερη θέση της Ινδίας αντιπροσωπεύει μια άνοδο τριών θέσεων από την πέμπτη θέση που έλαβε πέρυσι. Ενδεικτικά, η Κίνα κατέλαβε την έβδομη θέση, από την πρώτη θέση πέρυσι.
Η κυβέρνηση Μόντι στην Ινδία έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να φτάσει τα 175 γιγαβάτ καθαρής παραγωγής ενέργειας μέχρι το Μάρτιο του 2022. Η έρευνα δείχνει ότι τον Ιούνιο του 2018, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν σε 71 γιγαβάτ της εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας της Ινδίας. Οι διαγωνισμοί για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας αυξήθηκαν επίσης κατά 68% από το 2017 και οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας, που σχετίζονται κυρίως με τα έργα ηλιακής ενέργειας, ανήλθαν σε 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την έκθεση. Εξάλλου, οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής από άνθρακα για πρώτη φορά το 2017.
Ωστόσο, η Ινδία δεν είναι ακόμη έτοιμη να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα. Αν και η νέα δυναμικότητα ενέργειας από καύση άνθρακα μειώθηκε σε 4 γιγαβάτ το 2017, από 17 γιγαβάτ ετησίως μεταξύ 2012 και 2016, η Ινδία εξακολουθεί να εξαρτάται από το ρυπογόνο καύσιμο για τα τρία τέταρτα των ενεργειακών αναγκών της, σύμφωνα με την έκθεση. Η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική αντιπροσωπεύουν το 86% των σταθμών άνθρακα που βρίσκονται υπό κατασκευή σήμερα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Στην αγορά ανανεώσιμων πηγών της Ινδίας, οι κακές πολιτικές έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με τους φόρους επί των εισαγόμενων ηλιακών συλλεκτών, προκαλώντας μια απότομη πτώση στις νέες προσθήκες ηλιακής δυναμικότητας το 2018, και αβεβαιότητα για την επίτευξη των ανανεώσιμων στόχων.