Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 13:27

Google: Στο στόχαστρο οργανώσεων καταναλωτών για πρακτικές εντοπισμού τοποθεσίας

Σε καταγγελίες σε βάρος της Google για αμφιλεγόμενες πρακτικές παρακολούθησης/εντοπισμού της τοποθεσίας των χρηστών σκοπεύουν να προβούν στις αρμόδιες αρχές των χωρών τους επτά ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών.

Σε καταγγελίες σε βάρος της Google για αμφιλεγόμενες πρακτικές παρακολούθησης/εντοπισμού της τοποθεσίας των χρηστών σκοπεύουν να προβούν στις αρμόδιες αρχές των χωρών τους επτά ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών.

Όπως αναφέρει o BEUC (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών - φορέας που αποτελεί «ομπρέλα» για οργανώσεις καταναλωτών ανά την Ευρώπη), οι καταγγελίες αυτές βασίζονται σε έρευνα που δημοσιοποίησε η νορβηγική Forbrukerradet. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η Google χρησιμοποιεί σειρά «κόλπων» και πρακτικών για να εξασφαλίζει πως οι χρήστες της έχουν ενεργοποιημένες τις λειτουργίες εντοπισμού τοποθεσίας, χωρίς παράλληλα να παρέχει ξεκάθαρες πληροφορίες για το τι συνεπάγεται αυτό. «Τα δεδομένα τοποθεσίας μπορούν να αποκαλύπτουν πολλά για τους ανθρώπους, περιλαμβανομένων θρησκευτικών πεποιθήσεων, πολιτικών αντιλήψεων, υγείας και σεξουαλικού προσανατολισμού» σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Οι πρακτικές αυτές, υπογραμμίζεται, είναι κατά παράβαση του GDPR, «καθώς η Google δεν έχει έγκυρη νομική βάση για την επεξεργασία των επίμαχων δεδομένων. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει πως η συναίνεση που παρέχεται από τους χρήστες υπό αυτές τις συνθήκες δε δίνεται ελεύθερα».

Σύμφωνα με την έρευνα, πρακτικά οι χρήστες εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν το σύστημα εντοπισμού θέσης, με τη Google να απαντά πως το ιστορικό τοποθεσιών είναι από default απενεργοποιημένο και υπάρχει δυνατότητα edit, διαγραφής ή pause ανά πάσα στιγμή. «Αν είναι ενεργοποιημένο, βοηθά στη βελτίωση υπηρεσιών» ανέφερε η αμερικανική εταιρεία, συμπληρώνοντας πως η επίμαχη αναφορά εξετάζεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν βελτιώσεις που θα έπρεπε να γίνουν.

Πέραν της νορβηγικής Forbrukerradet, μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν σ' αυτή την ενέργεια είναι και η ελληνική ΕΚΠΟΙΖΩ. Οι άλλες είναι οι Consumentenbond (Ολλανδία), dTest (Τσεχία), Zveza Potrosnikov Slovenije (Σλοβενία), Federacja Konsumentów (Πολωνία) και Sveriges Konsumenter (Σουηδία). Αντίστοιχες ενέργειες σχεδιάζουν και οργανώσεις στη Δανία και τη Γερμανία.