Η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, την Τρίτη, δύο 24ωρα μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα.
Η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, την Τρίτη, δύο 24ωρα μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα.
«Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», είπε ο Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Οι ρωσικές αρχές άνοιξαν πυρ και κατέσχεσαν τρία σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας την Κυριακή στην Αζοφική Θάλασσα, ανοικτά της Κριμαίας. Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατήγγειλε μια «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του. Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας.
Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τη Δευτέρα την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη την Ουκρανία εναντίον οποιασδήποτε «απερίσκεπτης» ενέργειας και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ζητώντας της να ασκήσει πίεση στο Κίεβο. Ο ίδιος συνέδεσε κινήσεις της κυβέρνησης στο Κίεβο με τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα, που διαβεβαίωσε ότι ενήργησε «συμμορφούμενη απόλυτα προς το διεθνές δίκαιο», κατηγορεί το Κίεβο ότι αναζητεί «πρόσχημα» για να αξιώσει την «ενίσχυση των κυρώσεων» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας. Το ζήτημα της επιβολής νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή του στην «Washington Post» ο Τραμπ εξήγησε ότι αναμένει «πλήρη αναφορά» από τους συμβούλους για θέματα εθνικής ασφαλείας σχετικά με την κατάσχεση τριών σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού από τη Ρωσία την Κυριακή. «Αυτό θα είναι πολύ καθοριστικό. Μπορεί να μην κάνω τη συνάντηση» είπε, προσθέτοντας ότι δεν του αρέσει καθόλου αυτή η «επιθετικότητα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, DPA, AFP, Reuters