Κόσμος
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 10:54

Βρυξέλλες: Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Brexit

Το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το σχέδιο της πολιτικής διακήρυξης για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το σχέδιο της πολιτικής διακήρυξης για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έφθασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει της Συνόδου. Σε ανοιχτή επιστολή της προς τους Βρετανούς, η Μέι απηύθυνε έκκληση στήριξης της συμφωνίας διαβεβαιώνοντας ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να εγκριθεί το σχέδιο από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, η προοπτική αυτή φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολη δεδομένης της αντίθετης στάσης βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια συμφωνία που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», ανέφερε η Μέι στην επιστολή της, παροτρύνοντας τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

Bloomberg: Το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το Brexit

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης των ηγετών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Συνόδου, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg θα προβλέπεται ότι «μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα συναφθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο ωστόσο «αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ». «Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» διευκρινίζεται.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ» ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι «η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit».

«Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Την αλληλεγγύη και τον διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της Ε.Ε., υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters