Πολιτική
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 13:01

Καραμανλής: Αναθεώρηση ουσίας και προοπτικής

Αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, άρση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών και συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, όπως και στον ιδιωτικό, είναι μερικές από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως τις παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

ΑΥΞΗΣΗ του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, άρση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών και συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, όπως και στον ιδιωτικό, είναι μερικές από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως τις παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, Πρωθυπουργός παρουσίασε τους επτά βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το κυβερνών κόμμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι άξονες αυτοί είναι:

1. Σύγχρονη παιδεία για όλους

2. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης

3. Προστασία του περιβάλλοντος

4. Προστασία της ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης και της πνευματικής

5. Κράτος δικαίου, στην υπηρεσία του πολίτη

6. Θωράκιση ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και

7. Θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται τη διαφάνεια

Ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε αναγκαία για τη χώρα τη συνταγματική αναθεώρηση, έκανε λόγο για αναθεώρηση ουσίας και προοπτικής, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και ανέλυσε τις προτάσεις του κόμματός του οι οποίες, όπως τόνισε, θα εδραιώσουν την επανίδρυση του κράτους.

Τα σημαντικότερα σημεία των θέσεων της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι τα εξής:

- Λελογισμένη αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας

- Αυστηρός έλεγχος της διαφάνειας των πολιτικών κομμάτων, των πολιτικών και των προεκλογικών τους δαπανών- Ελεγχος του "Πόθεν Εσχες" με αυστηρότερες κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Να προβλεφθεί ρητά ως βασική πηγή χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός και να θεσπιστούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές

- Σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου με αυξημένες αρμοδιότητες

- Ανακαθορισμός κωλυμάτων εκλογιμότητας βουλευτών

- Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για αδικήματα Κοινού Ποινικού Δικαίου

- Κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου των Βουλευτών και η θέσπιση μερικού ασυμβίβαστου

- Ιδρυση Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

- Προστασία της ιδιοκτησίας του πολίτη από αυθαιρεσίες / Προστασία της πνευματικής δημιουργίας

- Προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες. Σύνδεση με τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας

- Κατοχύρωση της πολυφωνίας των ΜΜΕ. Αναπροσαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων -ιδίως για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις ασυμβίβαστες ιδιότητες για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους, ως προς τους τρόπους ελέγχου και τις εγγυήσεις που απαιτούνται για την αποτροπή καταστρατηγήσεων

- Αλλαγή στον τρόπο επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και εξαετής θητεία των αντιπροέδρων

- Μετατροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου σε Συνταγματικό Δικαστήριο

- Αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των νέων υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αναδιατύπωση του Αρθρου 103, ώστε να προβλέπεται ρητά -με εκτελεστικό νόμο- πότε και με ποιούς όρους επιτρέπεται, πάντοτε μέσω του ΑΣΕΠ, η κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και από υπάλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου

- Ρητή καθιέρωση της προσωπικής ευθύνης των υπαλλήλων, για παράνομες και υπαίτιες πράξεις, ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, που ζημιώνουν την περιουσία του Δημοσίου ή του φορέα στον οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας ο κ. Καρμανλής σημείωσε πως δεν απαιτείται αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών ρυθμίσεων. «Η Πολιτεία και η Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους, εάν και όταν υπάρχουν θέματα προς ρύθμιση μπορεί να αντιμετωπίζονται από τον κοινό νομοθέτη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε, η εμπειρία τριάντα χρόνων αποδεικνύει ότι οι ισχύουσες διατάξεις λειτουργούν ευεργετικά για το πολιτικό σύστημα και το δημόσιο βίο.