Πολιτική
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 14:24

Διαγραφή προστίμων για μη υποβολή δήλωσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων

Με επείγουσα εγκύκλιο που υπέγραψε χθες και απέστειλε προς τις Περιφέρειες του Κράτους, ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αθανάσιος Νάκος, δίνει διευκρινιστικές οδηγίες προς τους δήμους σχετικά με την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή δήλωσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων από τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αναφέρει ότι «όπως προκύπτει από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας σε περίπτωση που Δήμοι ή Κοινότητες, με θετικές ενέργειές τους, δημιούργησαν την πεποίθηση στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ότι η συμπεριφορά τους, ως προς την μη υποβολή της απαιτούμενης δήλωσης κατά τα τελευταία πέντε έτη και μέχρι την έκδοση της σχετικής υπ΄ αριθμ. 21 εγκυκλίου τον Ιούλιο 2005, ήταν σύννομη, δεν μπορούν ακολούθως να επιβάλλουν πρόστιμο, δηλαδή κυρώσεις, για την εν λόγω συμπεριφορά, η οποία προϋποθέτει υπαιτιότητα».

Επομένως, οι Ο.Τ.Α. Α' βαθμού έχουν τη δυνατότητα βεβαίωσης και επιδίωξης είσπραξης του οφειλόμενου τέλους για τα τελευταία πέντε έτη, χωρίς όμως το αναλογούν πρόστιμο, που προβλέπεται από την παρ. 5 του άρθρου 6, του Ν. 1080/1980.

Σε περίπτωση που ενώ έχουν συντρέξει οι ανωτέρω προϋποθέσεις, ορισμένοι Δήμοι και Κοινότητες έχουν ήδη βεβαιώσει πρόστιμα για την τελευταία πενταετία, θα πρέπει με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου να διαγράψουν τα πρόστιμα αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 235, παρ. 1, στοιχείο δ΄, του Π.Δ. 410/1995 (Δ.Κ.Κ.).