Πολιτική
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 14:51

ΚΚΕ: «Όχι» στην αναθεώρηση που επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ αρνείται να συναινέσει στην αναθεώρηση που επιδιώκουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οπως επισημαίνει, οι αλλαγές που προτείνονται «αφορούν πριν απ’ όλα τη γενίκευση της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης, την κατάργηση κάθε εμποδίου για την εκμετάλλευση της γης, των δασών κ.ά.»

Εκεί -σημειώνει το ΚΚΕ- αποβλέπουν οι προτάσεις όπως:

- η δυνατότητα με μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επικυρώνονται οι αποφάσεις της Ε.Ε. (ΝΔ).

- η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που οδηγεί σε ενίσχυση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης και της Παιδείας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

- η δραστική μείωση της όποιας προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος έχει απομείνει, χάριν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΝΔ).

- η ολοκληρωτική υπονόμευση της μονιμότητας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (ΝΔ).

- η δυνατότητα που δίνεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιβάλλουν φόρους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

- οι ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στην λειτουργία των κομμάτων με πρόσχημα την διαφάνεια και την αντιμετώπιση της «διαπλοκής» (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

- η συνταγματική κατοχύρωση ακόμη πιο αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος (ΠΑΣΟΚ).

- η ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, που θα ανατρέπει τις ανεπιθύμητες αποφάσεις των άλλων δικαστηρίων όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα των νόμων (ΝΔ).

«Το Σύνταγμα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, όμως στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επιδιώκουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει το ΚΚΕ καλώντας τους πολίτες «να δυναμώσουν την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, ενάντια και στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος».