Στροφή στο κύμα προσλήψεων, παροχών και ελαφρύνσεων που περιλαμβάνονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και πλαισιώνουν την μη περικοπή των συντάξεων, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το κλίμα στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή θα είναι πανηγυρικό.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Στροφή στο κύμα προσλήψεων, παροχών και ελαφρύνσεων που περιλαμβάνονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και πλαισιώνουν την μη περικοπή των συντάξεων, ετοιμάζει η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας μπαράζ θετικής δημοσιότητας ως και την ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου.
Το κλίμα στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή θα είναι πανηγυρικό, με τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, έχει αποτυπωθεί η βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας, η συνέχιση της χρηστής διαχείρισης αλλά και η βούληση της κυβέρνησης να ανταμείψει - στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, όπως αναμένεται να πει - τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί κατά της αντιπολίτευσης και δη του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, καλώντας τον να πάρει πίσω τα περί 4ου μνημονίου, τα περί μη εξόδου από την κρίση κ.ο.κ. Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να αντιπαραβάλλει τα καλά λόγια των θεσμικών εκπροσώπων των εταίρων (Σεντένο, Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί) για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για προεκλογικό προϋπολογισμό που αγνοεί σκοπίμως τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και αυξάνει το ρίσκο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του για την αρνητική στάση των αγορών, την καθοδική πορεία του χρηματιστηρίου και το ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τους πρώτους μήνες μετά το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως επίσης και για τις σαφείς προειδοποιήσεις της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης της Κομισιόν για το έλλειμμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που έχει αρνητική επίδραση στην πορεία της οικονομίας. Γραμμή πάντως της κυβέρνησης, όπως έχει φανεί από χθες και τις παρεμβάσεις μελών της κυβέρνησης στη Βουλή και τα ΜΜΕ, είναι να υποβαθμίσει τις «κίτρινες» κάρτες που δέχθηκε από την Κομισιόν και να εστιάσει στα θετικά του προϋπολογισμού.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα φόρων, εισφορών και περικοπών του ΠΔΕ και όχι ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε ιδιαίτερα αισιόδοξους τόνους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και θα αποδώσει την κριτική της αντιπολίτευσης σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς που έχουν σκοπό να βλάψουν την οικονομία για να βλάψουν, την κυβέρνηση. Αναμένεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας να αναφέρει το ακριβές ποσό που θα διατεθεί και στις φετινές εορτές προς χαμηλοσυνταξιούχους, δίκην «13ης σύνταξης».
Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε χθες ξεχωριστή τροπολογία για την εξαίρεση αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και σχολικών συνεταιρισμών από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος (σ.σ. ήταν από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ), ενώ από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, προαναγγέλθηκε ότι προετοιμάζεται και η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου - που επίσης αποτελεί ψηφισμένο μέτρο όπως και η περικοπή των συντάξεων. Είναι δε χαρακτηριστική η διευκρίνιση κυβερνητικών πηγών ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν το 2020 που είναι να εφαρμοστεί το μέτρο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι στην κυβέρνηση, με τις ίδιες πηγές να διευκρινίζουν ότι ακόμα και αν η σημερινή κυβέρνηση συμφωνήσει με τους Θεσμούς για την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, αν έρθει στην κυβέρνηση η ΝΔ, τότε η ακύρωση του μέτρου δε θα είναι βέβαιη…
Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου αλλά και στενών συνεργατών του. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν ο προϋπολογισμός του 2019 αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των τραπεζών, ενόψει και της σημερινής ανακοίνωσης του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης της εξαμηνιαίας έκθεσής της. Κατά πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή αλλά και οι παρεμβάσεις των μελών του οικονομικού επιτελείου και των βασικών υπουργών τις ημέρες που ακολουθούν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκινά τη Δευτέρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου για το περιεχόμενο της σύσκεψης, ούτε κάποια ανακοίνωση, όπως γίνεται συνήθως μετά από τέτοιες συσκέψεις.