Διήμερη συνάντηση εργασίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ASCEND που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αφορά την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αξιοποίησης ανενεργών στρατιωτικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων. Σ' αυτό συμμετέχουν 50 ειδικοί επιστήμονες από οκτώ χώρες.
Απώτερος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η διατύπωση πρότασης προς την Κεντρική Γραμματεία του Interreg στην τελική επίσημη παρουσίαση των συμπερασμάτων, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2006 στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη:
1. Χρηματοδότησης από την Ε.Ε. μελετών και έργων ανάπλασης πρώην στρατοπέδων και εν γένει πρώην στρατιωτικών χώρων και εγκαταστάσεων και
2. Διατύπωσης ευρωπαϊκής οδηγίας για την απόδοση των χώρων αυτών στις τοπικές κοινωνίες.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg κατά 75% και το υπόλοιπο 25% από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα πόλεις είναι: Medway (Μ. Βρετανία), Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Cartagena (Ισπανία), Utrecht (Oλλανδία), Rostock (Γερμανία), Karlskrona (Σουηδία), Charente Maritime (Γαλλία) και Βενετία (Ιταλία).
Σε κέντρο τηλεπικοινωνιών έχει μετατραπεί ένας παλιός ναύσταθμος στην κωμόπολη Karlskrona. Οταν ο ναύσταθμος έπαψε να λειτουργεί η κωμόπολη έχασε τη ζωντάνια της και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν εγκατέλειψαν την περιοχή. Σήμερα μέσα στο χώρο του πρώην ναύσταθμου έχει εγκατασταθεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Τέλεκομ, νέοι άνθρωποι έχουν φτάσει στον τόπο για να δουλέψουν.
Στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν κατασκευάσει ένα εξαιρετικό, από αρχιτεκτονική και μηχανική πλευρά, έργο. Επρόκειτο για ένα πλέγμα, αποτελούμενο από φράγματα, κανάλια και οχυρωματικά έργα που, μπορούσε, μπροστά σε εχθρική απειλή, να πλημμυρίσει με νερό ολόκληρες πεδιάδες και κοιλάδες. Σήμερα το έργο αυτό έχει αναστηλωθεί και στις εγκαταστάσεις του δημιουργήθηκαν παραδοσιακά πανδοχεία, συνεδριακά κέντρα, ενοικιαζόμενοι χώροι και κέντρα σεμιναρίων που διατηρούν το «χρώμα» εκείνης της εποχής και αποφέρουν έσοδα στη δημοτική αρχή.