Κόσμος
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 11:37

Αχμαντινεζάντ: Ψυχολογική προπαγάνδα η αντιπαράθεση Δύσης - Ιράν για τα πυρηνικά

Η αντιπαράθεση της Δύσης με το Ιράν για τα πυρηνικά είναι απλώς «μια ψυχολογική προπαγάνδα», δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και απέρριψε, ως απίθανο, το ενδεχόμενο να υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας του.

Ο ιρανός πρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία, κατηγόρησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ότι ενεργεί υπό την επιρροή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ερωτηθείς τί θα κάνει αν το Ιράν δεχτεί επίθεση εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, ο Αχμαντινετζάντ απάντησε: «Αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο να συμβεί».

«Ολη η υπόθεση είναι μια ψυχολογική προπαγάνδα. Ομως ξέρουμε πως το Ιράν είναι ένα ισχυρό έθνος. Πιστεύω πως η λογική τους θα επικρατήσει και δεν θα στραφούν εναντιον του Ιράν», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

Τα οικονομικά και ενεργειακά θέματα, ειδικά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κυριαρχούν στην ατζέντα των συναντήσεων του Αχμαντινετζάντ στην Ινδονησία. Ο ιρανός πρόεδρος θα μεταβεί αργότερα σήμερα στο Μπαλί για τη σύνοδο των οκτώ ισχυρότερων ισλαμικών χωρών (D8). Στη σύνοδο της D8 μετέχουν το Ιράν, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Τουρκία, το Μπαγκλαντές, η Νιγηρία και η Μαλαισία.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, σε ομιλία του χθες το βράδυ στο ετήσιο δείπνο του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσινγκτον, υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα τη διπλωματική οδό, απορρίπτοντας ωστόσο, κάθε ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών με την Τεχεράνη.

Όπως επίσης είπε, «δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι ατέρμονων συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας κάτι τέτοιο».