Πολιτική
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 06:18

Στα άκρα η κόντρα για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, μετά την αρνητική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το προσύμφωνο Τσίπρα  –  Ιερώνυμου.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, μετά την αρνητική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το προσύμφωνο Τσίπρα  –  Ιερώνυμου.

Μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, επικαλούμενη πηγές της Εκκλησίας, δημοσίευσε ότι υπήρξε συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στην οποία ο αρχηγός της Ν.Δ. είπε στον Αρχιεπίσκοπο «εγώ είμαι χριστιανός και ο Πρωθυπουργός άθεος», προκειμένου να τον πείσει να μην έρθει σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φερόταν να ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να στηρίξει τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ κύκλοι της εκκλησίας επιβεβαίωναν τη συνάντηση αναφέροντας ότι η αρχική αντίδραση της Ν.Δ. στη συμφωνία Τσίπρα  – Ιερώνυμου, σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, ήταν θετική.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας αυτά τα δημοσιεύματα, αλλά και ακραίους τόνους, ανέφερε: «Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα». Σε άλλο σημείο κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο Πρωθυπουργό». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας - η οποία είχε ήδη προχωρήσει σε «διαρροές» με τις οποίες κατήγγειλε τη «συναλλαγή», ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία και ανέφερε ότι βασικός, προεκλογικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να διορίσει 10.000 άτομα στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι και οι ιερείς θα πληρώνονται από τα κρατικά ταμεία - ήταν ιδιαίτερα έντονη. «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη. Όταν ρωτήθηκε για τα όσα ανέφερε σε ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών περί συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά και τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, η κ. Σπυράκη απάντησε: «Δεν έχω υπ’ όψιν μου τα ραντεβού αυτά» και επέμεινε ότι «η Ν.Δ. δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας - Ιερώνυμος». Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Ν.Δ. διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση», ενώ επιβεβαίωσε τους κύκλους της Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., απέδωσε τις σχετικές πληροφορίες στον κυβερνητικό μηχανισμό και σημείωνε: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνομιλεί και συναντάται τακτικά με τον Αρχιεπίσκοπο και ουδέποτε το έκρυψε. Ως εκ τούτου η προσπάθεια του Μαξίμου να προβεί σε δήθεν αποκαλύψεις γι αυτές τις επαφές, απλά επιβεβαιώνει την αγωνία του κ. Τσίπρα για την καταστροφή που επέφερε άλλη μια διαπραγμάτευση που θέλησε να κάνει. Ως προς την ουσία του ζητήματος, η Ν.Δ. δηλώνει ότι δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Αρχιεπισκοπή για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου».

Το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα όταν και το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής με ανακοίνωσή του - ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είχε ήδη προβεί σε διάψευση καταγγέλλοντας πολιτικά σχέδια - διέψευσε πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες όπως η «Αυγή», το «Documento» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ».

Οι δύο αυτές ανακοινώσεις δεν σταμάτησαν το Μαξίμου, που επανήλθε με νέα ανακοίνωση, προσπαθώντας να απαντήσει στη διπλή διάψευση από Πειραιώς και Αρχιεπισκοπή: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόσο ο αρχηγός της Ν.Δ. όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε. Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός 74 στους 82 Μητροπολίτες έχουν ταχθεί κατά του προσυμφώνου Τσίπρα – Ιερώνυμου, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου, μεταφέροντας ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση εντός της Ιεραρχίας. Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναμετρηθεί με τις αντίθετες φωνές εντός του πολιτικού αλλά και του εκκλησιαστικού χώρου. Η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να προχωρήσει στη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ενώ συζητείται ότι προκειμένου να αποφύγει νέους κραδασμούς, σχεδιάζει να επαναλάβει την «συνταγή» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δηλαδή από τη μία πλευρά οι ΑΝΕΛ να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ψήφοι από τα άλλα κόμματα που θα στηρίξουν την μονομερή ενέργεια κόντρα στη γραμμή της συμφωνίας με την εκκλησία που πλέον έχει εγκαταλειφθεί.

Παράλληλα, το Μαξίμου ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει το θέμα των 10.000 προσλήψεων, τις οποίες έσπευσε ήδη να τάξει με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, λόγω των ισάριθμων θέσεων που (θεωρητικά) θα άδειαζαν στο Δημόσιο εάν πάψουν ιερείς και κληρικοί να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι μεγάλο θέμα για τον κυβερνητικό μηχανισμό εν όψει εκλογών, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολύ.