Κόσμος
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 15:22

Το τρυπάνι της ExxonMobil έπιασε δουλειά - Στήριξη των ΗΠΑ

Έβαλε μπροστά το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, με το «Stena Icemax» να ξεκινά τις έρευνες για φύσικο αέριο στο νησί της Αφροδίτης. «Θεωρούμε την ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον.

Έβαλε μπροστά το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, με το «Stena Icemax» να ξεκινά τις έρευνες για φύσικο αέριο στο νησί της Αφροδίτης.

Το τρυπάνι έχει ήδη διανύσει το βάθος 2 χιλιομέτρων, φτάνοντας το βυθό και αρχίζει την γεώτρηση, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες και θα διενεργηθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του αιγυπτιακού Ζορ.

Την είδηση επιβεβαίωσε, νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Κύπρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Η Κύπρος ήταν ο δεύτερος σταθμός του κ. Φάνον μετά το Ισραήλ και ακολουθεί η Αίγυπτος για συζήτηση της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της περιοχής, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

«Θεωρούμε την ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και η Κύπρος έχει ουσιαστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική, ο κ. Φάνον πρόσθεσε επίσης ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Κύπρο ειδικότερα, ο κ. Φάνον επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κύπρου για την ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου στην ΑΟΖ της.

«Επίσης διατηρούμε την μακροχρόνια θέση μας ότι θεωρούμε πως ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να διαμοιράζεται ακριβοδίκαια με όλες τις κοινότητες στο νησί στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα είναι η τελευταία. «Ελπίζω να έλθω ξανά εδώ καθώς προωθούμε την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία για την περιοχή», κατέληξε.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία αξιολογεί ως ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας τις δηλώσεις Φάνον, καθώς έγιναν λίγες μόνο ώρες μετά τη δήλωση-απειλή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, o οποίος έκανε σαφές ότι η Τουρκία θα ανακηρύξει «παράνομες» τις αδειοδοτήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός των χωρικών της υδάτων.

Γερμανικός Τύπος: Αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο

Στο μεταξύ, το ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, με την «Frankfurter Rundschau» να υποστηρίζει σε άρθρο της ότι «οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο για τις πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται» με την παρουσία του γεωτρύπανου Stena Icemax της αμερικανικής ExxonMobil «στο οικόπεδο 10 περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά του διχοτομημένου νησιού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια και ως εκ τούτου έχουν εγείρει αξιώσεις στρατηγικού χαρακτήρα στην φτωχή σε πρώτες ύλες Τουρκία».

Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «καθοριστικό ρόλο στην διαμάχη παίζει το άλυτο Κυπριακό. Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, δεν της αναγνωρίζει και το δικαίωμα να χορηγεί άδειες για γεωτρήσεις και ζητεί το μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εγείρει μεν αξιώσεις επί του οικοπέδου 10, όμως για άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση εξηγεί μεν ότι θα διαμοιράσει κέρδη με δίκαιους όρους, όμως μόνον εφόσον προηγουμένως έχει βρεθεί μια ειρηνευτική λύση για την Κύπρο, η οποία μετά την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ».

«Με το Κυπριακό σχετίζεται και η άρνηση της Άγκυρας μέχρι σήμερα να υπογράψει την διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που αφορά την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Αντ' αυτού υιοθετεί την αυθαίρετη άποψη ότι μόνο ηπειρωτικές χώρες δικαιούνται τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ), όχι όμως νησιά όπως η Κύπρος. Με βάση αυτή την άποψη, τα κοιτάσματα βρίσκονται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας, η οποία όμως αλληλεπικαλύπτεται ταυτόχρονα με τις ΑΟΖ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, χώρες με τις οποίες η Κύπρος σχεδιάζει κοινή εκμετάλλευση. Αντιδρώντας η Τουρκία δρομολόγησε την ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης. Έτσι, προκύπτει μια νέα επικίνδυνη εστία κρίσης στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η «Frankfurter Rundschau».

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται τέλος ότι «αντί η Λευκωσία να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα ως εργαλείο συμφιλίωσης με την Τουρκία, αντιθέτως, μέσω της ενεργειακής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και με τον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med, όξυνε την απομόνωση της Άγκυρας και ως εκ τούτου τις εντάσεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΙΒΝΑ