O Έλληνας αγρότης και η ελληνική γη αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς κρίκους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα προϊόντα που παράγονται στην ελληνική γη αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων με ποσοστό περίπου 15% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ το έλλειμμα που παρουσιάζει το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων περιορίζεται σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Εξίσου σημαντικό είναι ότι περίπου το 1/3 των άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας κατευθύνεται στον αγροδιατροφικό τομέα.
O Έλληνας αγρότης και η ελληνική γη αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς κρίκους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα προϊόντα που παράγονται στην ελληνική γη αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων με ποσοστό περίπου 15% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ το έλλειμμα που παρουσιάζει το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων περιορίζεται σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Εξίσου σημαντικό είναι ότι περίπου το 1/3 των άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας κατευθύνεται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Ο αγροδιατροφικός τομέας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, με τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα να βελτιώνουν τη θέση τους και να συμμετέχουν με υψηλό ποσοστό και αυξανόμενα μεγέθη στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας. Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, καθώς συμβάλλει κατά περίπου 7,5% στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, αποτελεί παράγοντα κοινωνικής συνοχής καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι περίπου 700.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις που απλώνονται από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη τροφοδοτούν 15.000 επιχειρήσεις και απασχολούν 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί την κεντρική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς μέλημά της είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι παρεμβάσεις της τελευταίας πενταετίας. Η Τράπεζα Πειραιώς άλλαξε τα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα όταν το 2013 υλοποίησε το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας. Το Πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας διευρύνθηκε με τη Συμβολαιακή Τραπεζική Αγροεφοδίων και τη Συμβολαιακή Τραπεζική Ξενοδοχείων, ενώ επεκτάθηκε και στο λιανεμπόριο. Μέχρι σήμερα στη Συμβολαιακή έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 25.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 300 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί, που επωφελήθηκαν με χρηματοδοτήσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 75 χώρες εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα.
Συμφωνία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ αγρότη και επιχείρησης
Η Συμβολαιακή Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία αποδεικνύεται το στήριγμα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του μελισσοκόμου και του αλιέα. Αν και το ζητούμενο από πλευράς αγροτών και επιχειρήσεων ήταν η ρευστότητα, η Τράπεζα Πειραιώς, με βάση το συμβόλαιο που συνάπτει ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας με την επιχείρηση/συνεταιρισμό εξασφάλισε πέραν της χρηματοδότησης και την πώληση και την πληρωμή της παραγωγής τους συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
Η χρηματοδότηση των αγροτών, των Ομάδων και των Οργανώσεων παραγωγών, των Συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων από την Τράπεζα Πειραιώς αποσκοπεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που είναι ανταγωνιστικά. Προϊόντα με σύγχρονες προδιαγραφές, καινοτόμα, αναγνωρίσιμα τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή αγορά.
Πώς λειτουργεί η Συμβολαιακή; Ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος ή ο αλιέας συνάπτει μια συμφωνία με μια επιχείρηση ή ένα συνεταιρισμό, όπου θα παραδώσει το προϊόν του, την ελιά, το σιτάρι, το γάλα, τα ψάρια και δεκάδες άλλα που παράγει η ελληνική γη και ευρύτερα ο αγροτικός τομέας. Στη Συμβολαιακή η πόρτα είναι ανοιχτή για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
Η Τράπεζα παρέχει ρευστό στον αγρότη/αλιέα μέσω της Κάρτας Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, αλλά και της Συμβολαιακής Αλιείας, με την οποία αγοράζει σπόρους, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, αλιευτικά εργαλεία, πληρώνει το πετρέλαιο στο βενζινάδικο, τη συντήρηση των αλιευτικών σκαφών, τις ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για αγροτική χρήση, το αγροτικό νερό, την έκδοση εργοσήμου για την πληρωμή εργατών γης και άλλα έξοδα της εκμετάλλευσής του.
Η «Κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας» έχει επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών, χωρίς επιβάρυνση για την εξέταση του αιτήματος, αλλά και για την έκδοση της κάρτας και κυρίως χωρίς καμία υποθήκη γης. Ο αγρότης πληρώνει τόσα χρήματα όσα χρησιμοποιεί και για όσο χρονικό διάστημα τα χρησιμοποιεί. Με την Κάρτα Συμβολαιακής ο αγρότης, πληρώνοντας τοις μετρητοίς, πετυχαίνει και καλύτερες τιμές κατά την αγορά των αγροεφοδίων. Στις γεωγραφικές περιοχές όπου λειτουργεί το Πρόγραμμα, η Τράπεζα έχει εγκαταστήσει ένα ευρύτατο δίκτυο με συσκευές υποδοχής (POS), για τη χρήση της ειδικής κάρτας συμβολαιαικής από τους αγρότες. Τα μηχανήματα POS βρίσκονται στα καταστήματα πώλησης αγροτικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, εργαλεία) και στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων, διευκολύνοντας έτσι τους αγρότες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και εξορθολογίζεται το συναλλακτικό κύκλωμα της αγοράς αγροεφοδίων σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.
Για την επιχείρηση, η Τράπεζα εγκρίνει κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο όταν έρχεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών. Η επιχείρηση μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο για να πληρώσει τους αγρότες -προμηθευτές. Οι επιχειρήσεις -συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ποιοτική πρώτη ύλη κι έτσι μπορούν να είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα, προγραμματίζουν τις πληρωμές τους. Οι αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί που μετέχουν στο Πρόγραμμα διατηρούν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η εξασφάλιση ρευστότητας, ώστε να συνεχίσουν να απορροφούν την καλής ποιότητας πρώτη ύλη και από την άλλη να αναπτύσσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Συγχρόνως, έχουν προγραμματίσει με ακρίβεια την πληρωμή της παραγωγής που χρειάζονται. Με τις εστιασμένες χρηματοδοτήσεις, τους παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης της δικής τους ρευστότητας για την προαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων και λοιπών εταιρικών σκοπών. Συνάμα, υποστηρίζεται η δυνατότητα της επιχείρησης για καλύτερο ταμειακό προγραμματισμό, ελαχιστοποίηση του διαχειριστικού κόστους, βελτίωση της οργάνωσης και διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα.