Το παγκόσμιο βάρος της μηνιγγίτιδας παραμένει απαράδεκτα υψηλό και η πρόοδος καθυστερεί σημαντικά από εκείνη άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό, προειδοποιεί μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet Neurology».
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Το παγκόσμιο βάρος της μηνιγγίτιδας παραμένει απαράδεκτα υψηλό και η πρόοδος καθυστερεί σημαντικά από εκείνη άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό, προειδοποιεί μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet Neurology».
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME), οι θάνατοι από μηνιγγίτιδα μειώθηκαν κατά 21% παγκοσμίως μεταξύ 1990 - 2016, ενώ άλλες ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τέτανος και η διάρροια λόγω ροταϊού παρουσίασαν πτώση 93,0% , 90,7% και 57,9%, αντίστοιχα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόοδος στη μηνιγγίτιδα θα μπορούσε να είναι σημαντικά ταχύτερη.
Ο αριθμός των πραγματικών περιπτώσεων μηνιγγίτιδας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, από 2,5 εκατομμύρια το 1990 σε 2,82 εκατομμύρια το 2016, λόγω του αυξημένου μεγέθους του πληθυσμού.
Η υψηλότερη συγκέντρωση νέων περιπτώσεων μηνιγγίτιδας καθώς και θανάτων από μηνιγγίτιδα βρέθηκε στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που είναι γνωστές ως "ζώνη μηνιγγίτιδας", παρά την τεράστια πρόοδο στη μείωση της ασθένειας της μηνιγγιτιδοκοκκικής ομάδας Α κατά 99% στη ζώνη αυτή, μέσω του προγράμματος εμβολιασμού MenAfriVac.
Το Ερευνητικό Ίδρυμα για τη Μηνιγγίτιδα, που έλαβε μέρος στην ανάλυση αυτή, δηλώνει ότι για να επιτευχθεί ταχύτερη πρόοδος πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη εμβολίων με ευρύτερη κάλυψη κατά των βακτηριακών αιτιών της μηνιγγίτιδας. καθιστώντας αυτά τα εμβόλια προσιτά στις αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται περισσότερο. Επίσης, συνιστά τη βελτίωση της πρόσληψης εμβολίου καθώς και τη βελτίωση των παρεμβάσεων, όπως η πρόσβαση σε χαμηλού κόστους, ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες.
Η συνεχής παρακολούθηση των συγκεκριμένων τύπων βακτηριδίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα θεωρείται ότι είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί η παρακολούθηση και η αντίδραση στις επιβαρύνσεις και τις τάσεις της μηνιγγίτιδας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που χτυπά χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να αφήσει τους επιζώντες με σοβαρές βλάβες δια βίου όπως κώφωση, τύφλωση και εγκεφαλική βλάβη. Η ανάλυση αναφέρει επίσης, ότι η καλύτερη υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ή των επιζώντων αυτής της ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας.
Ο Δρ. Nicholas J. Kassebaum από το Ινστιτούτο IHME, Καθηγητής Health Metrics Sciences στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι όντως οι μειώσεις της επίπτωσης και της θνησιμότητας της μηνιγγίτιδας έχουν μείνει πολύ πιο πίσω από εκείνες άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό, όπως η διάρροια και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ενώ, όπως είπε, είναι αυξανόμενος ο αριθμός των επιζώντων από μηνιγγίτιδα οι οποίοι ζουν όμως με αναπηρίες σε κοινότητες χωρίς πόρους ή προγράμματα για να τους στηρίξουν.
Η συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια στο Ίδρυμα Ερευνών για τη Μηνιγγίτιδα, MRF, Linda Glennie τόνισε ότι η έρευνα αυτή, δείχνει ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να επηρεάζεται από αυτή την φοβερή ασθένεια. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας και παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, μεγάλες επιδημίες που σημειώθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η μηνιγγίτιδα δεν έχει ακόμα ηττηθεί από τους επιστήμονες. Η μηνιγγίτιδα, όπως είπε, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και είναι απαραίτητη η συντονισμένη προσπάθεια για να την νικηθεί, όπως ακριβώς έχει γίνει με άλλες νόσους.
Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου οδικού χάρτη για την εξάλειψη της μηνιγγίτιδας μέχρι το 2030 και το Ινστιτούτο MRF θα συμμετάσχει σε αυτή την ομάδα εργασίας, γεγονός που αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της μηνιγγίτιδας.
Πηγές:
https://www.meningitis.org/news/meningitis-progress-could-have-been-faster