Ως σημείο εκκίνησης για αντεπίθεση εντός και εκτός Βουλής αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δίνει το πράσινο φως προς το Eurogroup για να αποφασίσει την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ως σημείο εκκίνησης για αντεπίθεση εντός και εκτός Βουλής αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δίνει το πράσινο φως προς το Eurogroup για να αποφασίσει την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ, ο Πρωθυπουργός σχεδόν σε πανηγυρικούς τόνους περιέγραψε με τους πλέον θετικούς τόνους το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επαναφέροντας τα περί success story μετά το τυπικό τέλος του προγράμματος, είπε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, αλλά θα περιλαμβάνει μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία. Αναφερόμενος ειδικά στην απόφαση του EWG για τις συντάξεις, είπε: «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλες είναι ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων. Αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη».
Το Μαξίμου βασίζει πολλά στη διαφαινόμενη απόφαση του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου για μη κατάργηση των συντάξεων και αυτό δεν το κρύβει. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν, μιλώντας στην «Ν», ότι η πρόταση του EWG προς το Eurogroup δεν αφορά αναβολή αλλά κατάργηση του μέτρου. Δεν υπάρχει ωστόσο, ακόμα τουλάχιστον, απάντηση στην ερώτηση αν η απόφαση που αναμένεται θα έχει οριστικό ή προσωρινό χαρακτήρα. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν αισιόδοξοι και σημειώνουν ότι αντίστοιχης σημασίας είναι και η έγκριση από το EWG του συνολικού πακέτου παροχών και ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ ύψους «κοντά στα 900 εκατ. ευρώ».
Φροντίζουν δε να αναδεικνύουν τα θέματα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την ίδια στιγμή όμως να «θάβουν» τα …περίφημα αντίμετρα, τα οποία είχαν αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά έχουν φύγει από την ημερήσια διάταξη επειδή έχουν κοπεί από τους Θεσμούς και ας διαφημίζονταν από την κυβέρνηση ως το αντίβαρο στα μέτρα λιτότητας που τον Μάιο του 2017 έλαβε εξ΄ ανάγκης. Όπως επίσης φροντίζουν επιμελώς να στρέφουν τη συζήτηση προς τις συντάξεις ή τα έκτακτα επιδόματα και όχι προς την ανάπτυξη, την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, την υπερφορολόγηση κλπ.
Για την κυβέρνηση, επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι η τελική έγκριση του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Νοεμβρίου και τελικός σταθμός η συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου. Ήδη όμως σχεδιάζεται η σύνδεση της ψήφισης του νόμου που πρέπει να ετοιμαστεί για να καταργήσει τον προηγούμενο που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019, με το πακέτο των παροχών και ελαφρύνσεων που η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή τμηματικά το επόμενο διάστημα, ώστε να αυξήσει και να παρατείνει την πίεση προς την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Από τις 21 Νοεμβρίου και μετά η κυβέρνηση δρομολογεί προς ψήφιση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την κατάργηση φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, τη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους, τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αρχές του χρόνου θα ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος και υποκατώτατος μισθός, ενώ ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019, σχεδιάζεται να ανοίξει τη λίστα των νομοθετημάτων που αναμένονται στη Βουλή.
Το Μαξίμου διαχωρίζει νομοθετικά τις πρωτοβουλίες και σχεδιάζει ένα δίμηνο στη Βουλή, στο οποίο θα επιχειρήσει να αποσπάσει από τη Ν.Δ. την πολιτική ομολογία ότι η ψήφιση θετικών πρωτοβουλιών στο πεδίο της οικονομίας σημαίνει και την έξοδο από το μνημόνιο. Είναι άλλωστε ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων η εμφανώς ειρωνική ανάρτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, όταν πλέον είχε γίνει γνωστή η είδηση της έγκρισης του EWG της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης: «Πρέπει από κοινού να ψηφίσουμε τα θετικά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, μέτρα που πιστοποιούν την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό θα είναι μία ομολογία από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια την οποία θα καλωσορίσουμε εγκαρδίως».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το αντίστοιχο μήνυμα του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος με τη σειρά του, έγραψε στο Twitter: «’Πράσινο’ φως για τη μη περικοπή των συντάξεων από το EuroWorkingGroup. Στη Ν.Δ. και όχι μόνο ήδη αναζητούν νέο αφήγημα καταστροφολογίας. Κουράγιο και περαστικά».