Υγεία
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 10:13

Τι δείχνει η έρευνα της Ρευμαζήν για τη χρήση της μεθοτρεξάτης

Μια ακόμη σημαντική δράση πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με ρευματικά νοσήματα ΡευΜΑζήν, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του ετήσιου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research), το οποίο έλαβε χώρα στις 10-14 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη, με αντικείμενο τα οικονομικά της υγείας και τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Μια ακόμη σημαντική δράση πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με ρευματικά νοσήματα ΡευΜΑζήν, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του ετήσιου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research), το οποίο έλαβε χώρα στις 10-14 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη, με αντικείμενο τα οικονομικά της υγείας και τα ερευνητικά αποτελέσματα. Η σημασία του ISPOR για την ανταλλαγή γνώσης στον τομέα της πολιτικής και των οικονομικών υγείας είναι κομβική, κάτι που ώθησε τη Ρευμαζήν να δηλώσει το παρών και η ομοσπονδία, συμμετέχοντας με μία δική της επιστημονική ανακοίνωση (abstract).

Στο abstract της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, το οποίο έλαβε έγκριση ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες από όλη την Ευρώπη, εκτίθενται αναλυτικά τα αποτελέσματα που προήλθαν από την μελέτη της πάνω στον βαθμό συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία τους με μεθοτρεξάτη και στην καταγραφή των παρενεργειών μέσα από την οπτική των ασθενών.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον, επειδή αποτυπώνουν την εμπειρία των ίδιων των ασθενών που κάνουν χρήση του φαρμάκου, αναδεικνύοντας έτσι την εμπειρία των πασχόντων από ρευματικά νοσήματα από τη θεραπευτική αγωγή τους με τη μεθοτρεξάτη. Σημειώνουμε ότι το εν λόγω φάρμακο χρησιμοποιείται με υψηλή συχνότητα για την θεραπευτική αγωγή των ρευματικών νοσημάτων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η ψωριασική αρθρίτιδα και η νεανική αρθρίτιδα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διαμόρφωση μιας καθαρότερης εικόνας σχετικά με τη λειτουργία του και τις παρενέργειές του.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η ΡευΜΑζήν προχώρησε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, αναγνωρίζοντας ως καίριο ρόλο των οργανώσεων ασθενών τη συγκέντρωση δεδομένων που αφορούν την υγεία των ασθενών, με εστίαση στη βιωματική τους άποψη για τη θεραπεία.

Από την έρευνα, λοιπόν, προκύπτει ότι:

  • Το 16% των ασθενών που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη αυτή τη στιγμή, έχουν παραλείψει έστω μία δόση το τελευταίο εξάμηνο, έπειτα από σύσταση του θεράποντος ιατρού.
  • Το 23% των ασθενών που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη αυτή τη στιγμή, έχουν παραλείψει έστω μία δόση το τελευταίο εξάμηνο, με δική τους πρωτοβουλία.
  • Το 62% των ασθενών που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη είτε τώρα είτε στο παρελθόν, έχουν βιώσει κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια.
  • Το 19% των ασθενών που είναι σε θεραπεία με ενέσιμη μεθοτρεξάτη έχουν παραλείψει έστω μια δόση το τελευταίο εξάμηνο με δική τους  πρωτοβουλία, σε σχέση με το 24% των ασθενών που είναι σε θεραπεία μεθοτρεξάτης από το στόμα.
  • Το 41% των ασθενών έχουν κάνει χρήση αλκοόλ κατά μέσο όρο 2 φορές την τελευταία εβδομάδα.

Διαπιστώνεται, επομένως, το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης των ρευματοπαθών στη θεραπεία τους με τη μεθοτρεξάτη, ενώ καθίσταται ορατή η ύπαρξη παρενεργειών από τη χρήση του φαρμάκου.