Κοινωνία
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 15:47

Σάμος: Άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ ζητεί εκ νέου από τον Δ. Βίτσα ο δήμαρχος

Την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στην πόλη της Σάμου, και σήμερα φιλοξενεί 5.000 άτομα έναντι 648 που προβλέπει η χωρητικότητά του, ζητεί με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στην πόλη της Σάμου, και σήμερα φιλοξενεί 5.000 άτομα έναντι 648 που προβλέπει η χωρητικότητά του, ζητεί με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο τοπικός δήμος δηλώνει «έκπληξη και έντονη ανησυχία» για τον τον πρόσφατο ισχυρισμό του υπουργού στη Βουλή ότι το νησί «έχει στοχοποιηθεί» από τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου να έχουν μπει στη Σάμο 2.317 και να έχουν φύγει 1.103».

«Με κάθε σεβασμό, οφείλουμε να τονίσουμε από πλευράς μας ότι τέτοιου είδους "διαπιστώσεις" αφορούν μάλλον την 4η εξουσία, του Τύπου, που έχει ως ρόλο του να αναδεικνύει και να καταγράφει καταστάσεις. Δε μπορούν, όμως, να αφορούν την εκτελεστική εξουσία, που έχει συνταγματικό χρέος και ευθύνη όχι να καταγράφει, αλλά να προλαμβάνει τέτοιου είδους προβλήματα και, εφόσον προκύψουν, να δρα προς την επίλυσή τους.

Όταν ο αρμόδιος Υπουργός παραδέχεται ανοιχτά ότι η Σάμος - ή και οποιοδήποτε άλλο νησί του ΒΑ Αιγαίου - εξαρτάται, πρακτικώς, από τις διαθέσεις των διακινητών, είναι σαν να λέει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και ο κρατικός μηχανισμός ανίκανος να προστατεύσει τους πολίτες της, πολύ δε περισσότερο όσους ζουν στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης» υποστηρίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Υπενθυμίζει στον υπουργό ότι «έχετε δημοσίως δεσμευθεί πριν από τρεις μήνες για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου "έως τα τέλη Σεπτεμβρίου". Όμως, ο Νοέμβριος ξεκίνησε ήδη και, όπως και ο ίδιος παραδέχεστε, η κατάσταση έχει κατά πολύ χειροτερεύσει στο μεσοδιάστημα».

Ο δήμαρχος Σάμου τονίζει ότι «σε απόσταση αναπνοής από μια πόλη 6.000 κατοίκων, στοιβάζονται αυτή τη στιγμή, υπό άθλιες συνθήκες και με τον χειμώνα να έρχεται, πάνω από 4.000 άνθρωποι, μεταξύ τους και πάρα πολλές μονογονεϊκές οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

Ζητεί δε, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους υπουργούς, τη μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε «να μη δίνεται ακόμη και μέσα στη Βουλή η εικόνα ότι το ΒΑ Αιγαίο είναι μια θάλασσα στο έλεος λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, απέναντι στους οποίους είναι ανυπεράσπιστο ένα οργανωμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε, έχοντας μάλιστα και τη σχετική συνδρομή της Frontex για τον σκοπό αυτόν».

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος υπογραμμίζει ότι «το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι για εμάς, τους κατοίκους της Σάμου, μια άσκηση επί χάρτου, αλλά μια καθημερινότητα που βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο εδώ και τριάμισι χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο, ζητούμε συνάντηση μαζί σας, κατά την οποία θα σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το πώς μπορεί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και πάντοτε στο πλαίσιο του αξιών του ανθρωπισμού που, άλλωστε, έχουμε ως τώρα δείξει ότι υπηρετούμε με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια. Πρωτίστως, όμως, αιτούμαστε την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας σας για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, που πρέπει να περιλαμβάνουν και τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Κ.Υ.Τ. Σάμου (το οποίο ανήκει στο υπ. Εθν. Άμυνας) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, που εκφράστηκε με τη δρομολόγηση της αναχώρησης περίπου 500 προσφύγων/μεταναστών, πρέπει να εντατικοποιηθεί και να προσδιορίζεται από συνέχεια και χρονοδιαγράμματα», ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, «η θέση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς είναι σαφής. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι υπηρεσίες όλων των επιπέδων λυγίζουν υπό το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος που έχει, πέρα από τον καθημερινό δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας, και ψυχολογική επιβάρυνση για όλους. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με προφανή αποτελέσματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην κανονικότητα της παροχής υπηρεσιών στους έχοντες ανάγκη. Η παραβατικότητα αυξάνεται και η ανασφάλεια κυριαρχεί στην ιστορική πρωτεύουσα του νησιού. Οι κανόνες υγιεινής κάμπτονται και παραβιάζονται με παράλληλη τη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του τόπου.

Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε, όπως επίσης και το γεγονός ότι το υπαλληλικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό είτε εργάζεται εντός του Κ.Υ.Τ., είτε ανήκει σε ευρύτερες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, χρειάζεται και προστασία και ενίσχυση.

Η αντιπροσωπεία της Σάμου θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, του νοσοκομείου, των εργαζομένων, των επαγγελματιών της πρωτεύουσας, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλων φορέων» καταλήγει στην επιστολή του προς τον Δημήτρη Βίτσα ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

naftemporiki.gr