Πολιτική
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 15:30

Παπούλιας: «Οχι» σε έκπτωση των ευρωπαϊκών αρχών υπέρ της Τουρκίας

«Καμιά στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα αν δεν είναι ανθρωποκεντρική. Εάν δεν επενδύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας, την έρευνα και τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε ομιλία του το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Kατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Josep Borrell, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που ανέβηκε στο βήμα της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Η πρώτη φορά ήταν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1983, όταν είχε αναλάβει η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά την ένταξή της την 1.1.1981, την προεδρία της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε πως η πραγματικότητα σήμερα σε μεγάλο μέρος της Ε.Ε. είναι δύσκολη και εξήγησε πως παρά τον αγώνα εναντίον της ανεργίας, οι μικρές επιτυχίες δεν είναι αρκετές για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης πως το χειρότερο είναι ότι έχει αναπτυχθεί μία βαθιά δυσπιστία των κοινωνιών απέναντι στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

«Οταν βαθαίνουν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, εκδηλώνονται με ακραίο τρόπο και απρόβλεπτες συνέπειες οι κοινωνικές εντάσεις. Οπως έχει δείξει η ιστορική πείρα, μπορεί τότε να δημιουργούνται επικίνδυνες δυναμικές εκτός του πολιτικού συστήματος. Οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν περάσει από διάφορες φάσεις κυρίαρχων οικονομικών θεωριών, όποτε όμως δεν ακούστηκε η φωνή του λαού, οι εντάσεις και οι ανατροπές σάρωσαν και θεωρίες και θεωρητικούς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται σήμερα να επιστρέψει στις αρχές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που ενέπνευσαν το ξεκίνημά της. Η ελευθερία, η ισότητα και ο ανθρωπισμός είναι τα υψηλά ιδανικά που καθόρισαν το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής ιδέας και που σήμερα θα πρέπει να νοηματοδοτηθούν ξανά.

Υπερασπιζόμαστε το δόγμα "ασφάλεια και ελευθερία" όχι "ασφάλεια αντί ελευθερίας"».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης της Ε.Ε. -η διεύρυνση, είπε, είχε ιστορική και ηθική διάσταση, καθώς με την ένταξη των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τερματίστηκε η διαίρεση της γηραιάς ηπείρου, αποκαταστάθηκε η ιστορική ενότητα όλων των λαών της Ευρώπης μπροστά σε ένα κοινό πεπρωμένο - και χαιρέτισε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Αναφορικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι «η χώρα μου έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσής της. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η είσοδος στην Ενωση προϋποθέτει την πλήρη υιοθέτηση των αρχών και των κανόνων της και ότι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν κάμπτεται προ οιωνδήποτε ευρύτερων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας πως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έπεσαν και τα τελευταία τείχη στο εσωτερικό της Ευρώπης, εκτός από την «πράσινη γραμμή» που εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο στα δύο, ορίζοντας ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα που περιμένει ακόμη τη λύση του.

Σημείωσε ακόμη πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει και να ευημερήσει παρά μόνο ως αυτόνομη, ισχυρή και ενιαία παρουσία στο διεθνές σύστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται και πρόσθεσε ότι ο συνεκτικός ιστός μεταξύ των κρατών μελών δεν μπορεί να είναι μόνο το νόμισμα ή μία κοινή σημαία, αλλά ένα σύστημα αρχών και αξιών, ένας κοινός πολιτικός και κοινωνικός πολιτισμός.

Καταλήγοντας την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως το ευρωπαϊκό μέλλον θα διαμορφωθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες και θα εξαρτηθεί από τη δική τους συμμετοχή στα κοινά. Και αυτό είναι και αναγκαίο και ευκταίο σε μια δημοκρατία. «Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τών δε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ' αχρείον νομίζομεν», υπενθύμισε ο Κάρολος Παπούλιας από τον «Επιτάφιο» του Περικλή.

Θερμή υποδοχή σε έναν άνθρωπο του μέτρου και της ειρήνης

«Η Ευρωβουλή μας σας υποδέχεται σήμερα σαν έναν άνθρωπο της ειρήνης και ένα άτομο που έχει δεσμευθεί υπέρ της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», ανέφερε στον εκτενή χαιρετισμό του ο Πρόεδρός του ΕΚ Χ. Μπορέλ.

«Στην Ελλάδα λένε για σας ότι είσαστε η προσωποποίηση του ανθρώπινου μέτρου», είπε ο κ. Μπορέλ και στη συνέχεια έκανε σύντομη αναφορά στην, από τη νεαρή του ηλικία, δράση του Κ. Παπούλια στους αγώνες για την ελευθερία.

«Σε μία εποχή που το τουφέκι ήταν μεγαλύτερο από το ανάστημά σας, αγωνισθήκατε κατά του φασισμού, μετά αγωνισθήκατε κατά της δικτατορίας και για την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα σας. Συνεχίσατε να εργάζεσθε γιά την ειρήνη με τις γειτονικές χώρες και είναι διαρκές σας μέλημα ο διάλογος με τον μουσουλμανικό κόσμο».

Υποστήριξε ότι «όλοι οι διεθνείς παρατηρητές έχουν επαινέσει τις αρετές» του έλληνα προέδρου. «Είσθε ένας άνθρωπος που τιμάτε το λόγο που δίνετε. Λέτε αυτό που σκέφθεσθε και κάνετε αυτό που υπόσχεσθε, στοιχείο ιδιαίτερα αξιόλογο σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Ευρώπη».

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε τέλος ότι ο κ. Παπούλιας υπήρξε πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ γιά να καταλήξει, εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος, ότι «η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα καλούς επικοντιστές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ