Κόσμος
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 12:28

Αυστριακός αξιωματικός ύποπτος κατάσκοπος της Ρωσίας

Έναν αξιωματικό του αυστριακού στρατού που θεωρείται ύποπτος για επί δεκαετίες κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας ανέκριναν οι αυστριακές αρχές και ζήτησαν εξηγήσεις από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Έναν αξιωματικό του αυστριακού στρατού που θεωρείται ύποπτος για επί δεκαετίες κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας ανέκριναν οι αυστριακές αρχές και ζήτησαν εξηγήσεις από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ (η οποία χόρεψε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον γάμο της τον Αύγουστο), ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι της στην Μόσχα εξαιτίας της υπόθεσης, που αφορά αυστριακό συνταγματάρχη, σήμερα εν αποστρατεία, οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες του οποίου πιστεύεται ότι ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 και συνεχίστηκαν μέχρι τον περασμένο χρόνο.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στους εισαγγελείς, ανακοίνωσαν ο Αυστριακός καγκελάριος και ο υπουργός Άμυνας Μάριο Κούνασεκ.

Οι τομείς ενδιαφέροντος του αυστριακού αξιωματικού ήταν τα οπλικά συστήματα και η μετανάστευση, δήλωσε ο Κούνασεκ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Χωρίς να κατονομάσει τον ύποπτο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εάν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, τέτοιες υποθέσεις δεν βελτιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι αυστριακές αρχές ενημερώθηκαν για την υπόθεση χάρη σε πληροφορίες που προέρχονται από υπηρεσία Πληροφοριών συμμαχικής χώρας και την κατάσχεση «τεχνολογικού εξοπλισμού», στον οποίο περιλαμβάνεται και ένα λάπτοπ, διευκρίνισε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας.

«Προς το παρόν, ζητούμε διαφανή ενημέρωση από τη ρωσική, πλευρά», είπε.

Απόντος του πρεσβευτή, ο Ρώσος επιτετραμμένος εκλήθη στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών και «οποιεσδήποτε περαιτέρω κινήσεις θα συζητηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Στην Μόσχα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Αυστριακός πρεσβευτής στη Μόσχα Γιοχάνες Άιγκνερ θα κληθεί σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε «δυσάρεστα έκπληκτος» από την είδηση.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για την Αυστρία, καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας δεξιάς-ακροδεξιάς, που καλλιεργεί στενές σχέσεις με την Ρωσία, προκαλεί την καχυποψία των δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Ουδέτερη χώρα, στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, η Αυστρία φιλοξενεί πλήθος διεθνών οργανισμών, ανάμεσά τους ο ΟΗΕ, ο ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Είναι τόπος έντονης δραστηριοποίησης μυστικών υπηρεσιών και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως σημείο επαφής της Δύσης με την Ανατολή κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Μάρτιο, η Βιέννη διαχωρίσθηκε από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρνούμενη να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, λέγοντας ότι θέλει «να διατηρήσει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Ρωσία».

Η παρουσία το περασμένο καλοκαίρι του Βλαντίμιρ Πούτιν στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας προκάλεσε έντονη πολεμική.

Σημαντικό στέλεχος του ακροδεξιού FPÖ (Κόμμα των Ελευθέρων), ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο της πολεμικής που δημιούργησε η έρευνα στην έδρα του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος και τον Αγώνα κατά της Τρομοκρατίας (BVT), της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εσωτερική ασφάλεια. Απόρρητα έγγραφα κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, πολλές δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών περιόρισαν έκτοτε την ανταλλαγή πληροφοριών με την Αυστρία από φόβο μήπως αυτές μεταβιβάζονται στην Μόσχα. Το ακροδεξιό FPÖ συνομολόγησε το 2016, πριν από την είσοδό του στην κυβέρνηση, συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η αυστριακή κυβέρνηση έχει διαψεύσει συστηματικά ότι οι σχέσεις της Βιέννης με τις συμμαχικές υπηρεσίες έχουν διαταραχθεί, ωστόσο παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο ότι αναγκάσθηκε να λάβει «μέτρα εμπιστοσύνης» για να τις καθησυχάσει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters