Να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος σχεδιάζουν την Κυριακή οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια. Δρομείς από το Μάτι περνούν διπλό μήνυμα συμμετέχοντας στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Του Πέτρου Στεφανή
[email protected]
«Την Κυριακή θα είμαστε κι εμείς εκεί, στη λεωφόρο Μαραθώνος! Η γυναίκα μου, που θα είναι στην άκρη του δρόμου μαζί με τους φίλους μας από το Μάτι, κι εγώ, που θα τρέχω στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο! Τα τέσσερα από τα 42 αυτά χιλιόμετρα θα είναι με βουρκωμένα μάτια και βαριά καρδιά...».
Εδώ και καιρό η σκέψη του Γιάννη Πάλμου «τρέχει» στην Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Τότε που θα στηθεί πρώτη φορά πίσω από τη γραμμή εκκίνησης, στην Κλασική διαδρομή του διεθνώς φημισμένου Μαραθωνίου της Αθήνας. Το είχε προγραμματίσει, άλλωστε, μήνες τώρα, από φέτος που ασχολείται συστηματικά με τους δρόμους αντοχής. Προετοιμάστηκε επί εξάμηνο, με ειδικό πρόγραμμα-προπονητή για να βγάλει επιτυχώς το επίπονο τρέξιμο των 42 και κάτι χιλιομέτρων (42.195μ.), από τον ιστορικό Μαραθώνα ώς το Καλλιμάρμαρο. Μόνο που δεν υπολόγιζε ότι στην πρεμιέρα του αυτή, ενδιάμεσα, θα ήταν υποχρεωμένος, τρέχοντας, να αντικρίσει και τα καμένα από το Ζούμπερι μέχρι τη Ραφήνα. Να περάσει, δηλαδή, κατά μήκος τής μέχρι πρότινος πευκόφυτης λεωφόρου Μαραθώνος, που αίφνης έγινε κι αυτή κάρβουνο την αποφράδα 23η Ιουλίου.
Για την ακρίβεια, κάπου εκεί στο 15ο χλμ του αγώνα είναι που θα έχει να περάσει πάνω από το Μάτι. Τον τόπο που 20 χρόνια πριν γνώρισε, λάτρεψε κι έκανε μόνιμο τόπο των οικογενειακών διακοπών του. «Εκεί θα τρέχω και θα με πιάνει η ψυχή μου. Θα κλαίω, σκέφτομαι… Θα βλέπω και τους άλλους Ματιώτες κατά μήκος του δρόμου, να έχουν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα, να φορούν συμβολικά τα μαύρα μπλουζάκια που θα γράφουν “23.07.2018, # Act4Mati, 99… Why?”. Κι εγώ θα βάλω ένα τέτοιο! Θα σηκώσω και το χέρι μου ψηλά προς τον ουρανό, την ώρα που θα περνώ από κει…» προγραμματίζει.
Ο ίδιος και η οικογένειά του στάθηκαν τυχεροί «από θαύμα» στην πύρινη κόλαση του περασμένου Ιουλίου. «Ευτυχώς λείπαμε. Είχαμε κανονίσει να πάμε να αφήσουμε στις 24 Ιουλίου, την επομένη της πυρκαγιάς, τα δυο παιδιά μας στο Μάτι, στο εξοχικό του πεθερού μου στην Αμπελούπολη. Αυτός, πάντως, κινδύνεψε, μαζί με την ανιψιά του και τα παιδιά της. Με το που αντιλήφθηκαν ότι οι φλόγες κατεβαίνουν από τον Βουτζά προς το μέρος τους, μπήκαν στο αυτοκίνητο, αλλά γρήγορα παγιδεύτηκαν. Για καλή τους τύχη, ήταν από αυτούς που γλίτωσαν, όταν βυτιοφόρο έριξε τη μάντρα στις κατασκηνώσεις των αξιωματικών του Στρατού, μπήκε μέσα εκεί ο κόσμος και σώθηκε! Το σπίτι της ξαδέρφης μου, 200 τ.μ., κάηκε, όπως και το καινούριο τροχόσπιτο του πεθερού μου. Ως διά μαγείας, το διπλανό, το δικό μας σπίτι, δεν έπαθε τίποτα!» αφηγείται στο naftemporiki.gr.
Να αθληθεί-τρέξει στο Μάτι έκτοτε δεν το άντεξε, όπως συνήθιζε μέχρι τον Ιούλιο. «Πήγα εκεί με το που έσβησε η φωτιά, την επομένη. Καταστροφή παντού, άλλο πράγμα! Ειδικά τώρα, που έκοψαν και τα καμένα δέντρα, βλέπεις θάλασσα, ένα τελείως καραφλό τοπίο, καμιά σχέση με το γνώριμο, καταπράσινο σκηνικό. Ματώνει η ψυχή σου πια εκεί. Αλλά τι να πω εγώ, σκέφτομαι, όταν χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, τόσα σπίτια; Όπως και να’ χει, εξακολουθούμε να πηγαίνουμε στον τόπο αυτόν, πάντα θα πηγαίνουμε!» λέει συγκινημένος ο 48χρονος υπάλληλος εταιρείας εξοπλισμού πάρκινγκ. «Και σπίτι να μην είχαμε, σε σκηνή θα μέναμε» τονίζει ο ίδιος κι εξηγεί: «Το Μάτι το αγαπάω, είναι κομμάτι της ψυχής μου. Στόχος όλων μας τώρα είναι να ξανασταθεί στα πόδια του, να ξαναπρασινίσει σε μερικά χρόνια. Καλύτερα όχι πια με εύφλεκτα πεύκα, αλλά με άλλα όμορφα δέντρα, πχ ελιές» εύχεται.
«Είμαστε ακόμα εδώ…»
Και η σύζυγός του, η Ηλέκτρα Πιτσώνη, θα συμμετάσχει, αλλά με τον τρόπο της, στον ιδιαίτερο αυτόν φέτος Αυθεντικό Μαραθώνιο. Ήδη σε διαδικτυακή ανάρτησή της συγκίνησε, γράφοντας:
«Στις 11/11 θα διεξαχθεί για άλλη μια φορά ο μεγάλος Μαραθώνιος. Η διαδρομή του παραμένει ίδια κάθε χρόνο. Και φέτος λοιπόν θα περάσει από τη Ραφήνα, τον Νέο Βουτζά, το Μάτι και όλες τις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες θρηνούν νεκρούς ανθρώπους, κατεστραμμένες περιουσίες, καμένη γη και μαύρες αναμνήσεις. Με απόλυτο σεβασμό προς τη διοργάνωση, τους αθλητές και τον αγώνα τους, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, μαζί με τις οικογένειές μας, τους φίλους μας κι εσάς, αν θέλετε να έρθετε, αποφασίσαμε, φορώντας μαύρα ρούχα, να φτιάξουμε μια ειρηνική ανθρώπινη αλυσίδα, στο πλάι του δρόμου και στο πλάι των αθλητών, οι οποίοι κι αυτοί, σε ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και ελπίδας, θα κρατήσουν μια πράσινη κορδέλα, κατά μήκος των τεσσάρων αυτών δραματικών χιλιομέτρων. Η παρουσία μας πάνω στη λεωφόρο Μαραθώνος σκοπό έχει να θυμίσει σε όλον τον κόσμο που θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στον αγώνα την ανείπωτη και ατέλειωτη τραγωδία που συνέβη εκεί στις 23/7. Ταυτόχρονα, όμως, να περάσει παντού το μήνυμα ότι είμαστε ακόμα εδώ. Θρηνούμε τους νεκρούς μας, θρηνούμε την παλιά μας ζωή, μας πληγώνει αβάσταχτα η καταστροφή του τόπου μας, αλλά είμαστε ακόμα εδώ. Παλεύουμε μόνοι μας να γίνουν όλα όπως ήταν, και καλύτερα, και ελπίζουμε σε λίγα χρόνια, όταν ο Μαραθώνιος περάσει ξανά μέσα από αυτά τα τέσσερα χιλιόμετρα, οι περιοχές μας να είναι πάλι καταπράσινες. Κι εμείς να τον υποδεχτούμε με πολύχρωμα ρούχα αυτή τη φορά, υψώνοντας πανό που θα γράφει πάνω μόνο μια λέξη: το δικό μας "ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ"».
«Το έχουμε πάρει πεισματικά»
«Σ’ αυτόν τον Μαραθώνιο θα θέλαμε να περάσουμε από τη μια μηνύματα αγανάκτησης κι οργής απέναντι στην Πολιτεία για ολιγωρία και ανεπάρκεια, απ’ την άλλη οργής και θλίψης για τους ανθρώπους που χάσαμε κι αυτούς που τόσο υπέφεραν και υποφέρουν από τους τραυματισμούς τους. Αλλά ταυτόχρονα, στοχεύουμε να αναδείξουμε και μηνύματα αισιοδοξίας κι ελπίδας, πως μέσα από συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες των κατοίκων, το Μάτι θα ξαναγεννηθεί!» λέει με τη σειρά της στο naftemporiki.gr η Μαρία Αντζουλή, η δρομέας από το Μάτι, που επίσης θα τρέξει στον Μαραθώνιο της Κυριακής.
Σε εμφανή σημεία στο σώμα και στα αθλητικά ρούχα της ετοιμάζεται και αυτή να γράψει το «23.07.2018, # Act4Mati, 99… Why?». Ήδη, πάντως, η ιδέα της διέλευσης κατά μήκος της μαυρισμένης γης την περιτριγυρίζει. «Νομίζω ότι θα δακρύσω όταν θα περνώ τα τέσσερα αυτά χιλιόμετρα. Θα δω κι όλον αυτόν τον κόσμο, τους Ματιώτες… Θα είναι αλλιώς φέτος, δε θα είναι εύκολο. Προφανώς, η όγδοη αυτή συμμετοχή μου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο θα είναι διαφορετική εμπειρία» προεξοφλεί η 46χρονη ιδιωτική υπάλληλος, μητέρα δυο παιδιών.
Από έξι μηνών μωρό μεγάλωσε στο Μάτι, μόνιμα εκεί κάνει τις διακοπές της. Η πολυκατοικία της «άρπαξε» εξωτερικά, χαρακτηρίστηκε «κίτρινη» μετά την καλοκαιρινή πύρινη λαίλαπα. «Δεν έχω τρέξει ακόμα ανάμεσα στα καμένα. Μύριζε πάρα πολύ, να ανασάνουμε δε μπορούσαμε, σε πιάνει η ψυχή σου. Μπήκα, ωστόσο, στο σπίτι μου, το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο, έμεινα περιστασιακά, έναν μήνα χωρίς ρεύμα. Μεγάλο το σφίξιμο που ένιωσα, η θλίψη για ανθρώπους και ζημιές, εγώ έχασα και θείο μου στη φωτιά» λέει η κ. Αντζουλή. Είναι, όμως, και μεγάλη η συσπείρωση των ντόπιων, το ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμό τους, σπεύδει να πει και να αναθαρρήσει. «Το έχουμε πάρει πεισματικά, γιατί το αγαπάμε πολύ όλοι μας, εμείς οι παλιοί κάτοικοι, το "χωριό" μας. Θα το ξαναφτιάξουμε!» θέλει να ελπίζει.
Ανθρώπινη αλυσίδα την Κυριακή
Να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος σχεδιάζουν την Κυριακή οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια.
Καλούν σε μαζική συμμετοχή, στις 9 το πρωί, στη διασταύρωσή της με την Κυανής Ακτής, όπου οι κάτοικοι του Ματιού, «με τις οικογένειές μας, με τους φίλους και με τους ανεκτίμητους εθελοντές μας», θα παραταχθούν «ειρηνικά» κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής και των αποτεφρωμένων εκτάσεων.
«Την Κυριακή θέλουμε να θυμίσουμε τον δικό μας μετ’ εμποδίων Μαραθώνιο και να ζητήσουμε τη συμπαράσταση όλων για να τον τερματίσουμε νικηφόρα.
Στόχοι μας:
- Να γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλων η πύρινη κόλαση στην οποία βρεθήκαμε, ξαφνικά, απροειδοποίητα και αβοήθητοι, στις 23 Ιουλίου 2018 και τα τραγικά της αποτελέσματα: 99 νεκροί, δεκάδες εγκαυματίες και τραυματίες, καταστροφή του 75% των κατοικιών μας και πλήρης καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της περιοχής μας με δίκαια και αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να ξανάρθει η ζωή στο καμένο Μάτι και η κανονικότητα στην βίαια κατεστραμμένη καθημερινότητά μας» τονίζει η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων (ΣΕΚΜΑ).
Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας-Μαραθώνα.