Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) παρουσιάζεται έκθεση των φωτογράφων Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά με τίτλο «Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα», η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.
Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) παρουσιάζεται έκθεση των φωτογράφων Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά με τίτλο «Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα», η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.
Οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς, με έδρα την Αθήνα, δημιουργούν εικόνες από έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι εικόνες τους δημοσιεύονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών National Geographic, Leica’s magazines (LFI, M), VICE US κ.ά. Μαζί με άλλους δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει τη συνέργεια Reflex Photographers και την πλατφόρμα https://pculiar.com, η οποία είναι ένας on line οδηγός για τέτοιου είδους δρώμενα.
Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας, εικόνες τις οποίες οι δύο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους σε δρώμενα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η δουλειά τους αντλεί έμπνευση από εικόνες παλαιότερων master φωτογράφων, όπως οι Κ. Μάνος, Ν. Οικονομόπουλος, J. Koudelka κ.ά., αλλά και από την τριβή και την εξοικείωσή τους με τα δρώμενα αυτά και τη συγκεκριμένη κουλτούρα εν γένει.
Η αγάπη τους για ανθρωποκεντρικές εικόνες αλλά και την ελληνική επαρχία τούς ώθησε στη δημιουργία εικόνων με αφετηρία τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια και στην παραγωγή ενός περισσότερο βιωματικού έργου. Στόχος τους είναι να επικοινωνήσουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις και τα συμπεράσματα αυτών των αναζητήσεων στο ευρύ κοινό, μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.
Βασική αρχή τους είναι πως η πρωταρχική μέριμνα του φωτογράφου, όταν δημιουργεί εικόνες, είναι να μπορεί να αντιλαμβάνεται ό,τι επιδρά στον ψυχισμό του και να είναι σε θέση να επικοινωνήσει την ευαισθησία του σε κάθε σκηνή που ξεδιπλώνεται μπροστά του.
Το έργο των Τατάκη και Παππά επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων που, παρά τις διαφορετικές τους προσωπικότητες, συνδέονται μεταξύ τους μέσα από κοινές πτυχές της καθημερινότητάς τους.
Πιστεύουν πως, όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και η φωτογραφία αποκτά νόημα όταν είναι σε θέση να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και να αλλάξει ελαφρώς την πορεία της ανθρωπότητας προς το καλύτερο.
Στο επίκεντρο του έργου που παρουσιάζει η έκθεση «Ήθος» βρίσκονται τα δρώμενα που τελούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ρίζες σε πανάρχαιες παραδόσεις, πτυχές της ιστορίας ή τοπικά έθιμα. Το αποτέλεσμα του φωτογραφικού ταξιδιού αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία που ανακαλύπτει κανείς σε έθιμα, τα οποία διαφέρουν φαινομενικά τόσο μεταξύ τους, όσο ένα διονυσιακό δρώμενο από μια θρησκευτική τελετουργία. Κοινός παρανομαστής τόσο των μεν όσο και των δε είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, με τις ευαισθησίες του και τις ανάγκες του.
Η δουλειά των δύο φωτογράφων προσπαθεί να αναπαραστήσει την ικανότητα των ανθρώπων να έρθουν κοντά, πέρα από τις όποιες διαφορές τους, παρουσιάζοντας έτσι μια πιο περίπλοκη αλλά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που τελικός της στόχος είναι να διώξει την πλήξη, την οποία η ομοιογένεια των μεγάλων αστικών κέντρων έχει επιβάλει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.