Πολιτική
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 16:06

Μεϊμαράκης για μαχητικό 4ης γενιάς: «Συζητάμε τα πάντα με τους πάντες»

Τίποτε δεν αποκλείεται όσον αφορά τις διαδικασίες επιλογής του μαχητικού αεροσκάφους «4ης γενιάς» για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διεμήνυσε σήμερα από το Βερολίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με έλληνες δημοσιογράφους, ενόψει της απογευματινής συνάντησης με τον γερμανό ομόλογό του Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ.

«Συζητάμε τα πάντα με τους πάντες», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη από ελληνικής πλευρας. Παράλληλα δεν απέκλεισε καμία εκδοχή στη διαδικασία επιλογής, μεταξύ διαγωνισμού και απευθείας ανάθεσης, λέγοντας ότι «θα τηρηθούν οι προβλέψεις του σχετικού νόμου».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός αναφέρθηκε στον συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων (εισήγηση Αεροπορίας, οικονομικές δυνατότητες της χώρας, ποσοστό ελληνικής συμπαραγωγής, πολιτικές εξελίξεις και πολιτικο-διπλωματικές παράμετροι), χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία αξιολόγησης ως μία «κατά βάση διαγωνιστική διαδικασία».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι οποιαδήποτε σύμβαση υπογραφεί σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών «4ης γενιάς», θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, εκφράζοντας την πρόθεσή του να ακολουθήσει «μία πολύ ανοικτή διαδικασία» που περιλαμβάνει τη δημόσια παρουσίαση στην Ελλάδα των προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Ερωτηθείς εξάλλου, για το πόσο επείγει η λήψη της σχετικής απόφασης, ο κ. Μεϊμαράκης αποσαφήνισε ότι δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου, δεδομένου ότι το νέο μαχητικό χρειάζεται στην Πολεμική Αεροπορία το 2012 και συνυπολογίζοντας μία τετραετία περίπου μεταξύ παραγγελίας και παράδοσης, η απόφαση μπορεί να ληφθεί μέχρι και το 2008.