Πολιτική
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 17:21

Όμιλος «Βερόπουλος»: Σε τοξικό φυτό και όχι σε φυτοφάρμακο οφείλονται οι δηλητηριάσεις

Στο παράσιτο τοξικό φυτό Datura Stramonium και όχι σε φυτοφάρμακο αποδίδει η διοίκηση του Ομίλου Σούπερ-Μάρκετ Βερόπουλος, τα αίτια της δηλητηρίασης τουλάχιστον επτά ατόμων από χόρτα που αγόρασαν σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Σε σημερινή της ανακοίνωση σχετικά με τα επικίνδυνα νωπά χορταρικά (βλήτα), η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά, μέσω του εταιρικού ιατρού, την πορεία των επτά ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, και δηλώνει ότι θα σταθεί κοντά στους ασθενείς μέχρις ότου αποκατασταθεί η υγεία τους πλήρως.

Στους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο, έπειτα από την αναγνώριση του φυτού από το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Όπως έγινε γνωστό όλοι τους είναι πλέον εκτός κινδύνου και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να πάρουν εξιτήριο.

Εν τω μεταξύ, στα επτά κρούσματα προστέθηκαν άλλα δύο, με ηπιότερα ωστόσο συμπτώματα. Πρόκειται για ένα ζευγάρι το οποίο κατανάλωσε χόρτα που προμηθεύθηκε από λαϊκή αγορά. Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Όπως επίσης τονίζεται στην ανακοίνωση του Ομίλου «Βερόπουλος», αμέσως μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ εντοπίστηκε ο παραγωγός των χορταρικών (Παναγιώτης Λουκάς, περιοχή Μεγάρων) με την προβληματική παρτίδα και παραδόθηκαν τα στοιχεία στις Αρχές. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνεται, αποφεύχθηκε η περαιτέρω εξάπλωση του προβληματικού προϊόντος σε άλλους καταναλωτές, αφού -όπως αναφέρεται- ο παραγωγός παραδέχθηκε ότι ολόκληρη η παραγωγή του είχε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Η δική μας περίπτωση δεν είναι η μόνη που προμηθευτήκαμε νωπά βλήτα με παρουσία τοξικού φύτου, αλλά υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην αγορά από την στιγμή που εντοπίζεται και σε άλλες περιπτώσεις πελατών που έκαναν τις αγορές τους από άλλα καταστήματα και λαϊκές αγορές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Όμιλος «Βερόπουλος« αναφέρει ότι έχει διακόψει την συνεργασία της με τον συγκεκριμένο παραγωγό, ενώ θα αποφύγει να προμηθευτεί χορταρικά από την περιοχή των Μεγάρων μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις Κρατικές Υπηρεσίες και να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.