Πολιτική
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 12:25

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε «συριζοποίηση» του Συντάγματος - Οι άξονες της πρότασης της Ν.Δ.

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καταλογίζοντας στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «επιχειρούν να δραπετεύσουν από το ζοφερό περιβάλλον χρησιμοποιώντας τη Συνταγματική Αναθεώρηση». Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να "συριζοποιήσει" ακόμη και το Σύνταγμα»

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καταλογίζοντας στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «επιχειρούν να δραπετεύσουν από το ζοφερό περιβάλλον χρησιμοποιώντας τη Συνταγματική Αναθεώρηση». «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία κυβέρνηση σκανδάλων» τόνισε, ενώ επανέλαβε το αίτημα για δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να "συριζοποιήσει" ακόμη και το Σύνταγμα». «Δεν θα το επιτρέψουμε. Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει κανέναν αναθεωρητικό λαϊκισμό, αυτά να τα ξεχάσουν», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει να φέρεται ως ο Αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου».

«Επικίνδυνες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

«Σε μια Δημοκρατία, η Συνταγματική Αναθεώρηση προϋποθέτει συναίνεση. Κάτι που δεν είναι ούτε στις δυνατότητες, ούτε στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης, αφού δρομολογεί μια αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής μόνο και μόνο για να αποτρέψει κάθε θεσμική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατηγόρησε τη συμπολίτευση ότι «θέλει να πάει πίσω τη χώρα στα θεσμικά, όπως την πήγε παντού». 

Έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνες και ατελέσφορες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επεσήμανε, δε, ότι «είναι θλιβερό η κυβέρνηση να ζητεί τη συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου μέσω ευτελισμένων εξεταστικών και προανακριτών επιτροπών».

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, διερωτήθηκε «εκτός από κούφιους βερμπαλισμούς, τι περιλαμβάνει επί της ουσίας; Μια διάταξη την αλλαγή της οποίας εδώ και χρόνια, έχω προσωπικά ζητήσει: το άρθρο περί ευθύνης υπουργών». Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «όταν έκανα την πρόταση αυτή προ δωδεκαετίας, το κόμμα του κ. Τσίπρα σφύριζε αδιάφορα».

«Αποτελεί πολιτική ύβρη να εισηγούνται διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν ευτέλισαν τον θεσμό το 2015»

Ανέφερε επιπλέον ότι «αποτελεί πολιτική ύβρη να εισηγείται μια κυβέρνηση τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν η ίδια ευτέλισε αυτόν τον θεσμό το 2015», αλλά και ότι «είναι αστείο να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο δημόσιο έλεγχο της ενέργειας, όταν διαπραγματεύεται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι στην πρότασή της «αφήνει άθικτες όλες τις δομές που συνέτειναν στη σημερινή οπισθοδρόμηση, όπως Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση». Όπως τόνισε, «μένουν άθικτες γιατί ακριβώς σε αυτές ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να φέρει στα δικά του μικρά μέτρα όλο το πολιτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Όπως εξήγησε, «γι’ αυτό είχα προτείνει να υπερψηφιστούν τώρα όλα τα άρθρα που θα τεθούν προς αναθεώρηση. Ώστε στην επόμενη Βουλή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος, αφού εκφραστούν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές».

«Πιο λιτό Σύνταγμα - Αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την εκλογή ΠτΔ»

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να γίνει πιο λιτό το Σύνταγμα, με την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου και την αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε επιπλέον λόγο για συνταγματική καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτησης αρχής υψηλού κύρους, υπογραμμίζοντας ότι το άρθρο 16Σ πρέπει να αλλάξει. «Αφήνουμε πίσω μας ιδεοληψίες που οδηγούν σε τεράστιες οικονομικές απώλειες τις ελληνικές οικογένειες και εμποδίζουν τη χώρα από το να καταστεί εκπαιδευτικός πρωταγωνιστής στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης της Ν.Δ.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο οποία θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι οι εξής, όπως τους περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης:

  • Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά δικούς της αυτοτελείς πόρους, νέες αρμοδιότητες και ευθύνες λογοδοσίας.
  • Αλλάζει το άρθρο 86 για την ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη των υπουργών και η Βουλή απεμπλέκεται από δικαστικές λειτουργίες.
  • Η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Η επιλογή των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή.
  • Καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό  εκτροχιασμό, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
  • Δεν θα επιτρέπεται πλέον η αναδρομική ισχύς φόρων και άλλων βαρών.
  • Διασφαλίζεται περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προβλέπονται κανόνες για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής
  • Αλλάζει το άρθρο 16 για πλήρη αυτονομία των δημοσίων ΑΕΙ και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους.
  • Διασφαλίζεται για όλους η πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό.
  • Καθιερώνεται συνταγματικά η αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδά της και ενισχύεται το ΑΣΕΠ.

«Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να δεχτεί την έντιμη και καθαρή πρότασή μας ή να γίνει συντηρητική τροχοπέδη στην αναβάθμιση των θεσμών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επανέλαβε ότι «δεν θα συναινέσουμε σε μια εργαλειακή Αναθεώρηση που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές».

«Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι να γίνουν εκλογές πριν να έρθει στη Βουλή»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς «αδιανόητο συνδυασμό τυχοδιωκτισμού και αυθαιρεσίας». Είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «συσσωρεύει διαρκώς αρνητικά τετελεσμένα» και τόνισε ότι «όσα προωθούνται στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων είναι ακόμη χειρότερα και από την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το πω άλλη μια φορά: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι να γίνουν εκλογές πριν να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με τις επιλογές της η κυβέρνηση «επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα».

«Ο κ. Τσίπρας έβαλε τη χώρα σε διαρκές μνημόνιο»

Για την οικονομία, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, αλλά δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές», επαναλαμβάνοντας πως «ο κ. Τσίπρας έχει βάλει τη χώρα σε διαρκές μνημόνιο για πολλά χρόνια». Έκανε επίσης λόγο για «παιχνίδι επιδομάτων» της κυβέρνησης, «που αποβλέπει να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης με κοινωνικές ομάδες».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι «πολίτες που "επισκέφθηκαν" άλλα κόμματα βλέπουν τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντας να ξεθωριάζουν μπροστά στη μεγάλη απάτη του λαϊκισμού και συμπορεύονται σήμερα μαζί μας».

naftemporiki.gr