Χαρακτήρα δημοψηφίσματος παίρνουν οι σημερινές μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά οι μεσοπρόθεσμες εκλογές γίνονται μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και επιδεινούμενης πολιτικής κρίσης. Αν τελικά οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το εκλογικό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί μια πρώτη σημαντική πολιτική ήττα για την προεδρία Τραμπ, που κλείνει δύο χρόνια, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Χαρακτήρα δημοψηφίσματος παίρνουν οι σημερινές μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά οι μεσοπρόθεσμες εκλογές γίνονται μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και επιδεινούμενης πολιτικής κρίσης. Αν τελικά οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το εκλογικό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί μια πρώτη σημαντική πολιτική ήττα για την προεδρία Τραμπ, που κλείνει δύο χρόνια.
Μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών ενδεχομένως να φρενάρει κάποιες διφορούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του, δεν είναι ωστόσο αρκετή για να ανατρέψει το κλίμα διχασμού που έχει εμφυσήσει η εκλογή του στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Η εκλογή Τραμπ το 2016 δεν ήταν η συνηθισμένη εναλλαγή εξουσίας στο Λευκό Οίκο. Η ανάδειξη του μεγιστάνα των ακινήτων σε «πλανητάρχη» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου εντός και εκτός ΗΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο η Ουάσιγκτον έσπευσε να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το κλίμα του 2015, να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, επαναφέροντας χθες τις κυρώσεις και ήρθε σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους, στα θέματα διεθνούς εμπορίου ακόμη και του ΝΑΤΟ.
Στο εσωτερικό η εκλογή Τραμπ έβγαλε από την αφάνεια τον λεγόμενο «λευκό εθνικισμό», τους πάσης φύσεως ρατσιστές και αντισημίτες που άρχισαν από την πρώτη στιγμή ένα μπαράζ επιθέσεων. Η δαιμονοποίηση του Τζορτζ Σόρος, χαρακτηριστικό μέχρι πρότινος «ψεκασμένων» περιθωριακών και Ευρωπαίων ακροδεξιών, έγινε πλέον «mainstream».
H εβραϊκή καταγωγή του Ουγγροαμερικανού μεγιστάνα έχει αντικαταστήσει το άλλο αρχέτυπο του αντισημιτισμού τους Ρότσιλντ. Λίγες ημέρες μετά τις επίσημες κατηγορίες Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικάνων ότι κρύβεται πίσω από τους αντιρατσιστές ή τα καραβάνια μεταναστών, ο Σόρος έγινε στόχος αποτυχημένης επίθεσης με δέμα με αυτοσχέδιο μηχανισμό.
Ακολούθησαν οι αποτυχημένες επιθέσεις κατά άλλων επιφανών Δημοκρατικών και η χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ, σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.
Οι μεσοπρόθεσμες εκλογές σίγουρα μπορούν να στείλουν πολιτικό μήνυμα, είναι αμφίβολο ωστόσο αν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πόλωση και τη ρητορική μίσους, που χαρακτηρίζει πολλούς από τους υποψήφιους του στρατοπέδου Τραμπ. Αν βέβαια πλειοψηφήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί ή κερδίσουν δικοί τους υποψήφιοι πολιτείες στις οποίες κυριαρχούν Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες.