Απόψεις
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 12:00

Πληροφόρηση και κριτική σκέψη

Toν Φεβρουάριο του 2017, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» προκαλεί αίσθηση και γίνεται viral σε όλον το κόσμο, απεικονίζοντας τον Τραμπ να κρατάει τη ματωμένη κεφαλή του Αγάλματος της Ελευθερίας, δίπλα στο δόγμα «Πρώτα η Αμερική», γράφει η Αγγελική Κοτσοβού. 

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Toν Φεβρουάριο του 2017, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» προκαλεί αίσθηση και γίνεται viral σε όλον το κόσμο, απεικονίζοντας τον Τραμπ να κρατάει τη ματωμένη κεφαλή του Αγάλματος της Ελευθερίας, δίπλα στο δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε με αφορμή την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος που απαγόρευε στους μετανάστες από επτά μουσουλμανικές χώρες την είσοδο στις ΗΠΑ, συμβολίζοντας τον «αποκεφαλισμό» της αμερικανικής ελευθερίας.

Η ξενοφοβία και οι δεσμεύσεις για αυστηρούς περιορισμούς στις εισροές μεταναστών ήταν από τους λόγους που χάρισαν στον Τραμπ τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Τότε μιλούσε για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποσχόμενος στους Αμερικανούς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μια νέα «χρυσή» εποχή οικονομικής ευημερίας.

Δύο χρόνια αργότερα και παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών για την ανανέωση των μελών του Κογκρέσου, ο Τραμπ επιχειρεί και πάλι να επηρεάσει την κοινή γνώμη, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς ότι μια νίκη των Δημοκρατικών θα φέρει τον «σοσιαλισμό» και «ορδές εγκληματιών» από την Κεντρική Αμερική, αναφερόμενος στο καραβάνι χιλιάδων μεταναστών που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ μιλάει για μια ακόμη φορά στην καρδιά των ψηφοφόρων, καλλιεργώντας τους τον φόβο και την ανησυχία ότι θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας εξαιτίας των μεταναστών. Ταυτόχρονα, στρέφει την προσοχή του στο οικονομικό «θαύμα», ισχυριζόμενος ότι επί θητείας του η αμερικανική οικονομία γνωρίζει τρομακτική άνθηση, έχοντας δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Αυτή είναι η καλύτερη οικονομία στην ιστορία της χώρας μας», δήλωνε, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία για τη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο, με το ποσοστό ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1969. 

Το πάρτι στη Wall Street με τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ των βασικών δεικτών ήταν μέχρι πρότινος ακόμη ένα βασικό συστατικό στη «συνταγή» της επιτυχίας. Η μεγάλη διόρθωση του Οκτωβρίου χαλάει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, αν και γι’ αυτό έχει έτοιμη τη δικαιολογία: Για όλα φταίει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία με τις επιτοκιακές της αυξήσεις χαλάει την υπέροχη ατμόσφαιρα.

Ο Τραμπ προτρέπει τους Αμερικανούς να μείνουν στο πλευρό των Ρεπουμπλικανών, «εάν θέλετε ευημερία για την οικογένειά σας, ασφάλεια για τα παιδιά σας και για τη χώρα σας». Στο «βασίλειο» του φόβου, όλοι χρειάζονται τον ήρωα που θα διώξει το σκοτάδι. Μόνο που αυτά συμβαίνουν στα παραμύθια. 

Στην πραγματική ζωή, τα πιο ισχυρά όπλα είναι η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση, καθώς και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης. Μόνο έτσι μπορούν να διαφυλαχθούν η ελευθερία και η δημοκρατία.