Κόσμος
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 13:27

Πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησαν το 1979 Ισραήλ και Ν. Αφρική

Πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησαν το 1979, Ισραήλ και Νότια Αφρική, σε εξέδρα στη θάλασσα της βόρειας Ανταρκτικής, σύμφωνα με αμερικανικά μυστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Τα εν λόγω έγγραφα επιβεβαιώνουν πως μια μυστηριώδης έκρηξη που είχε καταγραφεί στις 22 Σεπτεμβρίου του 1979 από αμερικανικό δορυφόρο πάνω από το νότιο Ατλαντικό, ήταν πυρηνική.

Οι αποκαλύψεις αυτές αντικρούουν τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει διερευνητική επιτροπής που είχε οριστεί εκείνη την εποχή από τον αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ.

Εξάλλου, έγγραφο που συντάχθηκε το Δεκέμβριο του 1979 για το Λευκό Οίκο, ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ και η Νότια Αφρική συνεργάζονταν σε στρατιωτικά θέματα, μεταξύ των οποίων η πυρηνική έρευνα.

Όπως διευκρινίζεται στο σχετίκό δημοσίευμα, η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε ύστερα από αίτημα του Κέντρου Έρευνας για την εθνική ασφάλεια του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον.

Από το 1990 σε έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (CIA) επιβεβαιωνόταν ότι η Νότια Αφρική κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα.