Απόψεις
Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 07:00

Ο «κόκκινος» Οκτώβρης

Σαν να έφυγε ξαφνικά ο «κόκκινος» Οκτώβριος και όλα να μπήκαν στη θέση τους... Ο Νοέμβριος άρχισε δυναμικά για τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αρχίζουν να βλέπουν θετικά μηνύματα σε οικονομικά στατιστικά στοιχεία και στις κινήσεις πολιτικών. Πόσο καλός οδηγός είναι όμως τα στατιστικά στοιχεία και οι συνομιλίες των προέδρων των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη για τη διευθέτηση των εμπορικών διαφορών τους; Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα την καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2016, κάτι που φαίνεται ως συνηθισμένη διόρθωση έπειτα από μία περίοδο υπερβολικών ρευστοποιήσεων, γράφει η Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σαν να έφυγε ξαφνικά ο «κόκκινος» Οκτώβριος και όλα να μπήκαν στη θέση τους... Ο Νοέμβριος άρχισε δυναμικά για τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αρχίζουν να βλέπουν θετικά μηνύματα σε οικονομικά στατιστικά στοιχεία και στις κινήσεις πολιτικών. Πόσο καλός οδηγός είναι όμως τα στατιστικά στοιχεία και οι συνομιλίες των προέδρων των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη για τη διευθέτηση των εμπορικών διαφορών τους; Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα την καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2016, κάτι που φαίνεται ως συνηθισμένη διόρθωση έπειτα από μία περίοδο υπερβολικών ρευστοποιήσεων.

Μεγάλη άνοδο καταγράφουν τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και οι κινεζικές μετοχές. Το έναυσμα έδωσε η τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπου φάνηκε να πέφτουν οι αιχμηροί τόνοι στη διμερή εμπορική διένεξη. Ο Τραμπ φέρεται μάλιστα να έδωσε εντολή στο υπουργικό του συμβούλιο να συντάξει τους όρους πιθανής συμφωνίας με την Κίνα, την ώρα που τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πόσο σίγουρη όμως θεωρείται μία εμπορική σινο-αμερικανική συμφωνία; Και με ποιους όρους; Όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανοίγει για τέταρτη φορά υπόθεση κατά κινεζικής κατασκοπείας με επίκεντρο την αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Micron.

Δεν έχουν απομείνει παρά δύο μόλις μήνες μέχρι το τέλος του έτους και το ήμισυ των κορυφαίων χρηματιστηρίων της Ασίας υποχωρεί 10% και άνω. Ορισμένα δε έχουν εισέλθει σε αρνητικό έδαφος και συνολικά περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια, σε κεφαλαιοποίηση, έχουν εξανεμιστεί από τις αγορές στη διάρκεια του 2018. Στην Κίνα, τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής έδειξαν επιβράδυνση, με τον δείκτη καταναλωτικών αγαθών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης να βουλιάζει 22% τον Οκτώβριο. Κάτι που ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η ζήτηση στη δεύτερη κορυφαία οικονομία του πλανήτη εξασθενεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα σύννεφα πυκνώνουν και στην Ευρώπη, με τον δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 6% τον Οκτώβριο. Και όπως χαρακτηριστικά το έθεσε ο Σάνφορντ Μπερνστάιν, «η Ευρώπη είναι ακόμη πιο μισητή και από τις αναδυόμενες αγορές». «Η περιοχή δεν είναι φθηνή, οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την εταιρική κερδοφορία και η πολιτική αβεβαιότητα καλά κρατεί».

Πόσο εύκολο είναι να ξεχαστεί ο «κόκκινος» Οκτώβριος; Τα γεγονότα που έπονται πολλά και σημαντικά, όπως η επικύρωση του προϋπολογισμού στην Ιταλία, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, η συνάντηση Τραμπ και Σι στη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή στο τέλος του μήνα, οι εμπορικές διενέξεις, το Brexit. Η εξέλιξή τους θα δώσει το στίγμα της.