Πολιτική
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 14:47

Καραμανλής: Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της Τ.Α. θα συνεχιστούν αταλάντευτα

Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, θα συνεχιστούν αταλάντευτα και με πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα, τόσο για τη εμβάθυνση της επανίδρυσης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όσο και για την αποκέντρωση και την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο «Αυτοδιοίκηση: φορέας δημοκρατίας και μοχλός κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης» που συνδιοργανώνουν στους Δελφούς το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής του Γεράσιμου Αρσένη, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η διακυβέρνηση στη Νέα Εποχή, ιδίως μάλιστα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., κυριαρχείται από δύο αντίρροπες τάσεις: «Η πρώτη, αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και ευθυνών από τα εθνικά κράτη σε υπερεθνικά όργανα. Είναι επιλογή, που στόχο έχει την από κοινού αντιμετώπιση διεθνούς εμβέλειας προβλημάτων, αλλά και την από κοινού επίτευξη κοινών στόχων, στόχων που υπερβαίνουν τις επιμέρους εθνικές δυνατότητες. Είναι η τάση που διαμορφώθηκε ιδιαίτερα με τη δημιουργία της Ε.Ε. και προσλαμβάνει μείζονα σπουδαιότητα στη νέα εποχή της Παγκοσμιότητας, της ψηφιακής επανάστασης και του διαρκώς εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού.

Η δεύτερη -παράλληλη, αλλά αντίρροπη- τάση αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση. Αφορά, δηλαδή, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα πάνω προς τα κάτω και από το κέντρο προς την περιφέρεια. Αποβλέπει στην αντιμετώπιση των καθημερινών, τοπικών, προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Ανταποκρίνεται στο δημοκρατικό αίτημά του να πάρει στα χέρια του, να φέρει πιο κοντά του, τις αποφάσεις που τον αφορούν άμεσα. Ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα για συμμετοχή. Είναι, δηλαδή, η έκφραση και η δύναμη των πολιτών, σε κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε νομό. Αυτή είναι η Αυτοδιοίκηση».

Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι:

- να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα μέσα που χρειάζεται, για να ικανοποιεί τα αιτήματα των πολιτών και να καταξιώνεται στη συνείδησή τους

- να έχει τους πόρους, τη θεσμική θωράκιση και το ανθρώπινο δυναμικό, που απαιτούνται απέναντι στις αυξημένες προκλήσεις του 21ου αιώνα

- να ανταποκρίνεται, πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά, στον κοινωνικό και τον αναπτυξιακό ρόλο της

«Ενισχύσαμε την αυτοτέλεια και την οικονομική υπόσταση της Τ.Α. και απαλλάξαμε από το άγος του ασφυκτικού δανεισμού Δήμους και Κοινότητες, που είχαν γονατίσει κάτω από τα χρέη του παρελθόντος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Όπως επισήμανε, ρυθμίζονται τα χρέη τους και δρομολογείται η σταδιακή επιστροφή των πόρων που παρακρατούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα χρηματοδοτούνται με σύγχρονο, απόλυτα διαφανές και αντικειμενικό σύστημα, προσανατολισμένο στην ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Όπως επίσης σημείωσε, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις απέκτησαν, για πρώτη φορά, σταθερούς και αυτοτελείς πόρους, που ήδη -όπως είπε- είναι τριπλάσιοι σε σχέση με το 2004.

«Οι Δήμοι και οι Κοινότητες ενισχύονται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Θησέας που τους δίνει 3,5 δις ευρώ, σε πέντε χρόνια. Πόσο υπερδιπλάσιο σε σχέση με ό,τι παρείχε το προηγούμενο πρόγραμμα. Θα μπορούσε να πει κανείς -και εμμέσως ειπώθηκε- ότι δεν φτάνουν αυτά, ότι χρειάζονται κι άλλα. Αυτή είναι η πρόθεση. Όμως, αλλά κανείς δεν μπορεί να μην ομολογεί, να μην αναγνωρίζει το πολύ σημαντικό βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ουσιαστικό βήμα στο μέλλον τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων - Κώδικα προσανατολισμένο στην αναβάθμιση του ρόλου, του κύρους και των δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης, όπως σημείωσε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στο διάλογο που αρχίζει με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για την αναμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της Διοικητικής Δομής της χώρας, καθώς και στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 102, στο πλαίσιο της νέας συνταγματικής αναθεώρησης, «για να αρθούν οριστικά -όπως είπε- οι ασάφειες και οι αμφισβητήσεις σε ό,τι αφορά το εύρος, τη διαδικασία και τον τρόπο κατά τον οποίον ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, οι οποίες συνιστούν αποστολή του Κράτους και έχουν ανατεθεί σ’ αυτή».