Πολιτική
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 15:37

Βουλή: Αντιπαράθεση Δ. Βίτσα-Θ. Παπαθεοδώρου για Μόρια-απευθείας αναθέσεις

«Οι συνθήκες στη Μόρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά κι αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Είναι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες εμβολιασμένοι, τους προσφέρεται εκπαίδευση, ενώ λειτουργεί και εκμάθηση μουσικών οργάνων» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας. Ο υπουργός απάντησε στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου, που έκανε λόγο για κολαστήριο που επικρατεί στη Μόρια και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προχωρά σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων, είτε για την εγκατάσταση, είτε για τη σίτιση των μεταναστών και των προσφύγων με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

«Οι συνθήκες στη Μόρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά κι αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Είναι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες εμβολιασμένοι, τους προσφέρεται εκπαίδευση, ενώ λειτουργεί και εκμάθηση μουσικών οργάνων» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός απάντησε στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, που έκανε λόγο για κολαστήριο που επικρατεί στη Μόρια και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προχωρά σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων, είτε για την εγκατάσταση, είτε για τη σίτιση των μεταναστών και των προσφύγων με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη κι έχει να κάνει με τις αυξημένες ροές», σημείωσε ότι «από τις αρχές του χρόνου έφυγαν 12.000 και έχουν πάει στην ηπειρωτική Ελλάδα», ενώ εκτίμησε ότι «μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου επέκρινε τη κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, με απευθείας αναθέσεις έχει δεσμεύσει για το 2018 ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ για να μένουν σε πολυτελές ξενοδοχείο και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στα Γρεβενά πρόσφυγες και μετανάστες.

«Πώς με απευθείας αναθέσεις και χωρίς κανένα σχεδιασμό το υπουργείο δίνει 252.000 ευρώ για να στεγάσει 127 ανθρώπους σε χιονοδρομικό κέντρο;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Άλλο διαπραγμάτευση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος κι άλλο απευθείας ανάθεση. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, κάνεις ανάθεση, όχι διαγωνισμό. Εδώ δεν έχουμε να αγοράσουμε πορτοκάλια ή αυτοκίνητα, αλλά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που πρέπει να τους βάλουμε σε σπίτια» αντέτεινε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Λόγω αυξημένων ροών, οι θέσεις φιλοξενίας είχαν εξαντληθεί. Σε όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν εννέα ξενοδοχεία στην περιοχή των Γρεβενών. Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής έκανε διαπραγμάτευση και με τους εννέα ξενοδόχους. Η τιμή είναι 10 ευρώ ανά κλίνη. Το ποσό αυτό δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταβλήθηκαν τα χρήματα, ενώ συγχρόνως κάναμε αίτημα στην ΕΕ για να μας επιστραφούν» είπε ο υπουργός.

«Τι είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, real estate; Αυτή είναι η δουλειά του; έχετε έναν κουμπαρά κι ενοικιάζεται ένα χιονοδρομικό κέντρο για χειμερινό τουρισμό; Με 10 ευρώ το άτομο και με 2.100 τον μήνα είναι διαπραγμάτευση;» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Από τη μια λέτε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ κακές οι συνθήκες στη Μόρια κι από την άλλη μας κατηγορείτε γιατί τους πάμε σε πολύ καλύτερες; Πήραμε 800 μετανάστες από τη Μόρια και τους πήγαμε στα Γρεβενά. Ένα δωμάτιο για έναν μήνα κοστίζει 3.000 ευρώ. Βρήκαμε λύση με τους τοπικούς επιχειρηματίες και στο επόμενο διάστημα θα έχουμε και σε άλλες περιοχές κι έτσι θα αποφορτιστούν τα νησιά και θα έχουμε χρόνο για να βρούμε μονιμότερη κατοικία» απάντησε ο κ. Βίτσας.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την τακτική που ακολουθεί, δημιουργεί εμπόδια σε σχέση με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τους όρους φιλοξενίας και να διαμορφώνουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες. Η καταλληλότητα αυτών των δομών στα Γρεβενά είναι δεδομένη. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση σύμπνοιας μεταξύ μεταναστών και κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, 80.000 ευρώ από τα προγράμματα σίτισης που χρηματοδοτεί η ΕΕ πάνε στην τοπική αγορά, καθώς ψωνίζουν και μαγειρεύουν οι πρόσφυγες» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

«Ολοκληρώσαμε το πρώτο κομμάτι "αποσυμπίεσης"»

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο ΥΜΕΠΟ επανέλαε ότι η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι «οριακή και πολύ δύσκολη», πάντως στη Μόρια «έχει ήδη βελτιωθεί και καλυτερεύει μέρα με τη μέρα».

«Ολοκληρώσαμε το πρώτο κομμάτι της "αποσυμπίεσης". Έχουμε πάρει και συνεχίζουμε να μετακινούμε από τα νησιά αυτούς που έχουν το δικαίωμα να φύγουν, δηλαδή όσους είτε έχουν πάρει άσυλο, είτε όσους για λόγους "ευαλωτότητας", έχουν άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Σε δύο μήνες, μόνο από τη Μόρια, πήραμε πάνω από 3.000 ανθρώπους. Δεν μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε με ασφάλεια πόσες θα είναι οι αντίστοιχες εισροές» είπε ο κ. Βίτσας.

Όπως σημείωσε, τον Οκτώβριο περίπου 4.000 άνθρωποι ήρθαν στα νησιά, ενώ έφυγαν περίπου 3.500. «Η μεγαλύτερη πίεση αυτή τη στιγμή είναι στη Σάμο, γιατί οι συμμορίες των διακινητών την έχουν "στοχοποιήσει". Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε 300 αφίξεις, δεν είναι κάτι συνηθισμένο, παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν είμαστε στην κατάσταση του 2015, όταν μιλάγαμε για χιλιάδες, όχι δεκάδες ή εκατοντάδες» υποστήριξε ο υπουργός.

Ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι ως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος του προγράμματος «αποσυμπίεσης», ώστε να έχει μεταφερθεί στην ενδοχώρα το σύνολο αυτών που ως τότε θα έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να έχουμε θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπως έχουμε προϋπολογίσει και ξεκινήσει τη διαδικασία. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμά μας δημιουργεί άλλες 7.000 θέσεις, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ» ανέφερε ο ΥΜΕΠΟ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ