Πολιτική
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 16:39

Ακόμη και στην Τουρκία ο Μουφτής διορίζεται

Θέμα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη, έθεσε και ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γρήγορης Νιώτης, στον απόηχο της χθεσινής τοποθέτησης της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν.

Ο κ. Νιώτης πάντως, μιλώντας πάντως στον ΑΝΤ1, διευκρίνησε ότι το θέμα του αιρετού μουφτή έχει τεθεί επανειλημμένως από τη μουσουλμανική μειονότητα και πως «μέσω του διαλόγου μπορούμε να τους πείσουμε για τα επιχειρήματά μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι η διαδικασία για την ανάδειξη των μουφτήδων καθορίζεται από τους νόμους του ελληνικού κράτους. «Ο μουφτής είναι και δικαστής και οι δικαστές στην Ελλάδα δεν εκλέγονται. Στη χώρα μας υπάρχει νόμος που ισχύει και ρυθμίζει το θέμα των μουφτήδων», σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Φαΐκογλου, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στην Ξάνθη με μειονοτικό συνδυασμό, επιμένει για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» σε δηλώσεις του στον ANT1.

Μουφτής: O ερμηνευτής του νόμου

Μουφτής είναι βαθμός της μουσουλμανικής θρησκείας. Είναι ο ερμηνευτής του Κορανίου για την απόδοση δικαιοσύνης. O Μουσουλμάνος θεολόγος εντεταλμένος να εκδίδει τους «φετφάδες» δηλαδή τις επίσημες μεν αλλά όχι και υποχρεωτικές γνωμοδοτήσεις προς τον «Καδή» (μουσουλμάνο ιεροδίκη).

Οι μουφτήδες της Ελλάδας στους οποίους αναγνωρίσθηκαν από την Πολιτεία καθήκοντα δικαστού στους ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς μεταξύ Μουσουλμάνων πολιτών (γάμος, διαζύγιο, κηδεμονίες, διαθήκες κλπ), διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, και μισθοδοτούνται από το Δημόσιο Ταμείο. Ο Νομάρχης ορίζει την έναρξη διαδικασίας επιλογής, η οποία γίνεται από έγκριτους μουσουλμάνους.

Ακόμη και στις χώρες όπου το Ισλάμ επικρατεί, ο Μουφτής διορίζεται καί δεν εκλέγεται. Στην ίδια την Τουρκία ο Μουφτής διορίζεται και παύεται από το Νομάρχη κατά την κρίση του. Ιερονομική ρήτρα του ισλαμικού νόμου προβλέπει ότι σε μη μουσουλμανική χώρα ο Μουφτής μπορεί να διορισθεί από την Πολιτεία εφόσον αυτή δεν αναμιγνύεται στα θρησκευτικά έθιμα των μουσουλμάνων.

Στην Ελλάδα ο Μουφτής διορίζεται σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα από τη Διοίκηση βάσει του νόμου ν. 1920 για τους «Μουσουλμάνους Θρησκευτικούς λειτουργούς». Ο νόμος ορίζει τα προσόντα, τη διαδικασία διορισμού και παύσης του Μουφτή την υπηρεσιακή του κατάσταση, τα καθήκοντά του και τους κανόνες λειτουργίας των Μουφτειών. Για πρώτη φορά το 1990 θεσπίστηκε ως απαραίτητο προσόν των υποψηφίων η κατοχή πανεπιστημιακού διπλώματος ισλαμικής θεολογίας. Ας σημειωθεί ότι από το 1923 μέχρι το 1990 οι Μουφτήδες διορίζονταν με έγγραφο της οικείας Νομαρχίας χωρίς ποτέ να έχουν εγερθεί αμφισβητήσεις.

K.T.