Πολιτιστικά
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 17:10

Εγκαίνια λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου στην Ηφαιστία Λήμνου

Εγκαινιάζεται αύριο, 20 Μαΐου 2006, η λειτουργία του αρχαίου θεάτρου στην Ηφαιστία Μούδρου Λήμνου.

Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2000-2006.

Τα πρώτα ίχνη του θεάτρου εντοπίστηκαν το 1928 και το 1930 από τον αρχαιολόγο Silvio Accame της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, στον αρχαιολογικό χώρο της πόλεως της Ηφαιστίας, στα Β.Α. της χερσονήσου της Παλαιόπολης.

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο 1937-1939 από τον αρχαιολόγο G. Libertini, οπότε αποκαλύφθηκε η ορχήστρα και τμήμα της σκηνής και των αναλημματικών τοίχων των παρόδων.

Η ανασκαφή σταμάτησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα αποκαλυφθέντα αρχιτεκτονικά λείψανα του αρχαίου θεάτρου υπέστησαν εκτεταμένες φθορές τόσο από τη λιθοθηρία, όσο και από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καλυφθούν.

Η Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλαστικών Αρχαιοτήτων συνέταξε μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και είχε την επίβλεψη όλων των εργασιών.

Οι διαδρομές των επισκεπτών έχουν σχεδιαστεί να έχουν αφετηρία το φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου. Η πορεία διασχίζει την αρχαία πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη πριν φτάσει στο θέατρο να αποκτήσει μια εικόνα για τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης. Στον περιφραγμένο χώρο του θεάτρου η διαδρομή έχει δύο κύριες κατευθύνσεις που εξασφαλίζουν στον επισκέπτη την «αναγνωσιμότητα» του θεάτρου και τη δυνατότητα να κατανοήσει και τη γεωμετρία του, με τη βοήθεια ειδικής σήμανσης.