Κόσμος
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 08:57

Μαυροβούνιο: Πανηγυρισμοί μετά τα ανεπίσημα αποτελέσματα

Οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο Μαυροβούνιο κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Στις μεγάλες πόλεις δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έδειχναν ότι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης ψήφισε ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψηφισάντων.

Στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα επικρατούσε γιορτινή ατμόσφαιρα. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας «Ζήτω το Μαυροβούνιο», ενώ τον ουρανό συνεχώς φώτιζαν βεγγαλικά και φωτοβολίδες δημιουργώντας φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα έξω από το κυβερνητικό κτίριο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες τους συνεχάρη για «την επανίδρυση του κράτους», ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την Σερβία για την ανεξαρτητοποίηση της.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99% των ψήφων υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 55,5% των ψηφισάντων. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε ιστορική την χθεσινή ημέρα και έκανε την ευχή «να μην χάσει ποτέ ξανά το Μαυροβούνιο την κρατική του οντότητα».

Ο ηγέτης του «Μετώπου για το ενιαίο κράτος Σερβίας- Μαυροβουνίου» Πρεντραγκ Μπουλάτοβιτς αμφισβήτησε την νίκη των αντιπάλων του και ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 75% των ψήφων υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το54% και για την διατήρηση του ενιαίου κράτους το 46%.

Ο κ. Μπουλάτοβιτς τόνισε ότι δεν θα επιτραπούν παρατυπίες ενώ από τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μίροσλαβ Λάιτσακ ζήτησε να παρέμβει για να πάψει η κυβέρνηση να επισημοποιεί αποτελέσματα που προέρχονται από ανεπίσημες πηγές.

Η εκλογική επιτροπή για το δημοψήφισμα θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ τα επίσημα τελικά αποτελέσματα.

Στην Σερβία δεν υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο. Από το γραφείο του προέδρου Μπόρις Τάντιτς και του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν σχόλια μόνον όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Κριστίνα Γκαλιάκ, εκπρόσωπος τύπου του Χαβιέ Σολάνα, που αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα αντιδράσει όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων