Πολιτική
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 09:45

Συναίνεση για το Σύνταγμα και… προανακριτική για πέντε

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς Υγείας, τέσσερα στελέχη της Ν.Δ. (Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Σαλμάς) και έναν του Κινήματος Αλλαγής (Ανδρέας Λοβέρδος) όπως γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

 

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς Υγείας, τέσσερα στελέχη της Ν.Δ. (Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Σαλμάς) και έναν του Κινήματος Αλλαγής (Ανδρέας Λοβέρδος) όπως γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ζητά συναίνεση για το Σύνταγμα και να καταγγέλλει για παρελκυστική τακτική και… αμηχανία την αντιπολίτευση ενώπιον της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αλλά είναι βέβαιο ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας από την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία (υποθέσεις ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν, υπόθεση αρθροσκοπήσεων) που «στέλνει» σε προανακριτική πέντε πρώην υπουργούς Υγείας, δημιουργεί ήδη έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που δεν οδηγεί σε κλίμα συναίνεσης που χρειάζεται η συζήτηση για το Σύνταγμα.

Το «ναυάγιο» της Συνταγματικής Αναθεώρησης αποτελεί το βασικό σενάριο στις συνθήκες ακραίας πόλωσης που δημιουργούνται και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. στο πλαίσιο της προεκλογικής τους τακτικής θα επιχειρήσουν να χρεώσουν αυτήν την αρνητική εξέλιξη ο ένας στον άλλον. 

Στη διαδικασία που θα ακολουθήσει στη Βουλή με κατάληξη τις ψηφοφορίες για παραπομπή ή όχι των πέντε πρώην υπουργών Υγείας σε προανακριτική επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει στη γραμμή της καταγγελίας του «παλαιού πολιτικού συστήματος», παίρνοντας το νήμα από την υπόθεση Παπαντωνίου.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση ήδη μιλά για πολιτικές διώξεις και «στημένα και γελοία κατηγορητήρια» από την πλευρά της πλειοψηφίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.

Σε αυτό το ακραίο και πολωτικό σκηνικό, αναμένοντας την απόφαση του Eurogroup για τις συντάξεις στις αρχές Δεκεμβρίου και τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στα μέσα ή στο τέλος Ιανουαρίου, το ελληνικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εισέλθει στις διαδικασίες Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπου είναι βέβαιο -και προσχεδιασμένο- ότι θα μετατραπεί σε νέο πεδίο αλληλοκαταγγελιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.   

Επί της διαδικασίας, αναμένεται η πρόταση 50, κατ' ελάχιστον, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, και το αίτημα του Προέδρου της Βουλής προς τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα επιληφθεί της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο αριθμός θα είναι ανάλογος της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.  

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή θα αποτελείται από 38-50 μέλη και αφού συγκροτηθεί θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει το χρόνο των εργασιών της.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα (προγραμματίζεται η πρώτη να γίνει αρχές Δεκεμβρίου και η δεύτερη αρχές Ιανουαρίου).

Όσα άρθρα προκριθεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν 151 βουλευτές για να αναθεωρηθούν. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών για να αναθεωρηθούν.