Κόσμος
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 13:55

«Ευκαιρία για επιστροφή της Σερβίας στη συνταγματική κοινοβουλευτική μοναρχία»

Για παλινόρθωση της συνταγματικής κοινοβουλευτικής μοναρχίας στη Σερβία, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, σχολιάζοντας τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία.

Ενώ λοιπόν προς το παρόν από πλευράς Βελιγραδίου, δεν υπάρχει καμία επίσημη δήλωση - αντίδραση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο ο κ. Ντράσκοβιτς δήλωσε σχετικά:

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία η Σερβία μπορεί να επιστρέψει στην ιστορική της αφετηρία, που θα είναι θεμελιωμένη στις ιστορικά αξιόπιστες και νικητήριες βάσεις του σερβικού Κράτους, τις βάσεις της μοναρχίας».

«Αυτήν την ευκαιρία για την επιστροφή της Σερβίας σε κάτι που θα συντομεύσει την πορεία μας προς την Ευρώπη κι αυτό είναι η συνταγματική κοινοβουλευτική μοναρχία, ο σερβικός λαός δεν θα πρέπει να τη χάσει», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου και ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Τανγιούγκ μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο πηγές του υπουργείου ¶μυνας πως ο στρατός της Σερβίας - Μαυροβουνίου θα σεβαστεί τη βούληση των πολιτών του Μαυροβουνίου.

«Ο στρατός θα σεβαστεί την πολιτική απόφαση και τη συμφωνία των δύο κατευθύνσεων (αυτής του Μαυροβουνίου και αυτής της Σερβίας) μετά την ανακοίνωση του οριστικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου», μετέδωσε το Τανγιούγκ επικαλούμενο το υπουργείο ¶μυνας.