Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενούς, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών που έγινε έπειτα από καταδίωξη, παραμένουν αδιευκρίνιστες. Έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για ό,τι εξελίχθηκε απ’ τη στιγμή του εντοπισμού του, αλλά συμπέρασμα μπορεί να προκύψει μόνο ύστερα από πραγματογνωμοσύνη και εξέταση πιθανών στοιχείων, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενούς, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών που έγινε έπειτα από καταδίωξη, παραμένουν αδιευκρίνιστες. Έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για ό,τι εξελίχθηκε απ’ τη στιγμή του εντοπισμού του, αλλά συμπέρασμα μπορεί να προκύψει μόνο ύστερα από πραγματογνωμοσύνη και εξέταση πιθανών στοιχείων. Αν υπάρχουν ακόμη.
Όσον αφορά το πρώτο, ικανοποιήθηκε εντέλει το αίτημα της οικογένειας για συμμετοχή Έλληνα ιατροδικαστή.
Όσον αφορά τα στοιχεία, δεν μπορεί παρά να διατυπωθεί η απορία πώς σε ένα κατάμεστο χωριό από ανταποκριτές και τηλεοπτικά δίκτυα, που κάλυπταν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, πέρασαν τόσες ώρες χωρίς να αναρτηθεί οπτικό υλικό.
Οι αναρτήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και του δημοσιογράφου Artan Hoxha έριξαν λάδι στη φωτιά. Όχι μόνο εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά και της σπουδής τους να βγάλουν πόρισμα και να «προειδοποιήσουν». Οποιαδήποτε κρίση ήταν την Κυριακή πρώιμη και αποσπασματική.
Επιδερμική, όμως, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν και η διοχέτευση στοιχείων για το παρελθόν του θύματος. Επαρκεί για την εξιχνίαση των συνθηκών, κινήσεων και εντέλει της τραγικής κατάληξης του συμβάντος; Τι να λέμε τώρα. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, λοιπόν, είχε συλληφθεί το 2008 για κατοχή ναρκωτικών. Ουδεμία αναφορά για καταδίκη. Οι πηγές στέρεψαν;
Μάλλον το αντίθετο, όπως απεδείχθη και από την επίθεση με μολότοφ τα ξημερώματα της Τρίτης σε «στόχο αλβανικών συμφερόντων».
«Ιδιοκτησία Ελλήνων πολιτών, ελληνικής καταγωγής» ήταν το τουριστικό γραφείο, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Ένωσης Χειμμαριωτών και η δημιουργία εντύπωσης για «αντίποινα» δεν ξέρω ποιον εξυπηρετεί. Κάποιοι -ελπίζω άθελά τους ή από άγνοια- απλώνουν βούτυρο στο ψωμί του σοβινισμού, που παράγει εξτρεμισμό. Οι επιπόλαιες προσεγγίσεις και η άστοχη διαχείριση δεν γνωρίζουν ποτέ ύφεση. Σε μια ιδιαίτερη, όμως, χρονική συγκυρία στη Βαλκανική συνοικία προκαλούν ανησυχία και δεύτερες σκέψεις για εργαλεία, κύκλους και συμφέροντα, τα οποία κρύβουν άλλων ζωνών ενδιαφέροντα.