Κόσμος
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 18:23

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του προέδρου της ΠΓΔΜ στον Μαυροβούνιο ομόλογό του

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με αφορμή τη νίκη του "ναι" στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

«Θα ήθελα ειλικρινά να σας συγχαρώ για το επιτυχές αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, που αποτελεί την υλοποίηση και επιβεβαίωση της βούλησης του λαού σας για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Είμαι πεπεισμένος ότι η βούληση των πολιτών του Μαυροβουνίου θα επικυρωθεί με την επίσημη ένταξη της χώρας σας ως μιας νέας, διεθνώς αναγνωρισμένης οντότητας, στα Ηνωμένα Έθνη. Πιστεύω, ακόμη, βαθύτατα ότι η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα, την ευημερία και το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Εν τω μεταξύ ο προσφάτως παραιτηθείς αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, κάλεσε το Βελιγράδι να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο, σημειώνοντας ότι η πολιτική ηγεσία της Σερβίας θα πρέπει να καλέσει άμεσα τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των μελλοντικών σχέσεων των δύο κρατών.

Όπως επίσης τόνισε, η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει, από κοινού με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, στην επίλυση όλων των νομικών ζητημάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για τους πολίτες των δύο δημοκρατιών, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου.