Κόσμος
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 20:27

«Η διαδικασία κατακερματισμού των Βαλκανίων θα συνεχιστεί»

Με την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου ολοκληρώνεται η διαδικασία διάσπασης της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας σε έξι κράτη, όσες ήταν και οι Δημοκρατίες που τη συνέθεταν. Παραμένει βέβαια ανοιχτό το ζήτημα του Κοσόβου, αλλά η περιοχή αυτή είχε καθεστώς αυτόνομης σερβικής επαρχίας και όχι ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Η διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το 1991 με τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που διεξήχθησαν στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ. Η αποχώρηση των τριών πρώτων δημοκρατιών ήταν αιματηρή κυρίως εξαιτίας της παρέμβασης του γιουγκοσλαβικού στρατού που έγινε με αιτιολογικό την υπεράσπιση των Σέρβων που ζούσαν εκτός της Σερβίας.

Οταν αναγνωρίστηκε πλέον από τη διεθνή κοινότητα η ανεξαρτησία των τεσσάρων Δημοκρατιών, ιδρύεται το 1992 από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με πρωτοβουλία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του πολιτικού του τέκνου, σημερινού πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς. Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τότε στο Μαυροβούνιο, το 75% των πολιτών ψήφισε υπέρ του ενιαίου κράτους με τη Σερβία.

Το 1996, μετά τη νοθεία στις δημοτικές εκλογές στη Σερβία, ο Τζουγκάνοβιτς διαφοροποιεί τη στάση του από την πολιτική του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, αποφεύγει ωστόσο να θέσει θέμα απόσχισης, φοβούμενος προφανώς αντιδράσεις από την πλευρά του Βελιγραδίου.

Η πτώση του Μιλόσεβιτς το 2000 έδωσε την ευκαιρία στον Τζουγκάνοβιτς να θέσει ανοιχτά ζήτημα ανεξαρτητοποίησης. Η παρέμβαση, ωστόσο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπόδισε την υλοποίηση των σχεδίων του. Το 2003 υπεγράφη η Συμφωνία του Βελιγραδίου με τριετή ισχύ για τη διατήρηση του ενιαίου κράτους, το οποίο μετονομάζεται σε Σερβία - Μαυροβούνιο.

Με την παρέλευση της τριετίας η βουλή του Μαυροβουνίου προκηρύσσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη χθες και αποτέλεσε τον επίλογο της κοινής ιστορίας Σέρβων και Μαυροβούνιων, που άρχισε να γράφεται πριν από 88 χρόνια.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και κυρίως στην τύχη του Κοσόβου, έκρινε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοζάτσεφ.

"Είναι προφανές ότι η συζήτηση για το καθεστώς του Κοσόβου θα ενταθεί μετά το δημοψήφισμα αυτό", σημείωσε ο Κοζάτσεφ.

Το δημοψήφισμα του Μαυροβουνίου "θα δώσει πολιτική δυναμική στα έθνη που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους, όπως το Κόσοβο, η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και η Υπερδνειστερία", δήλωσε παράλληλα ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός αναλυτής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Τέλος κατά την Ελενα Γκούσκοβα, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για την Κρίση στα Βαλκάνια, η διαδικασία κατακερματισμού των Βαλκανίων θα συνεχιστεί και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου.

Το θέμα του Κοσόβου θα ρυθμιστεί φέτος "μετά θα τεθεί το θέμα της ανεξαρτησίας της σερβικής περιοχής της Βοϊβοδίνας και στη συνέχεια οι Αλβανοί θα ζητήσουν (...) την ένωση όλων των εδαφών στα οποία διαμένουν", υποστηρίζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο