Σημαντικά ευρήματα αποκάλυψε μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Georgetown, καθώς, όπως διαπίστωσαν μια πρωτεΐνη που διερευνάται για τον πιθανό ρόλο της στον καρκίνο αναδεικνύεται τελικά ως ισχυρός ρυθμιστής του μεταβολισμού.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Σημαντικά ευρήματα αποκάλυψε μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Georgetown, καθώς, όπως διαπίστωσαν μια πρωτεΐνη που διερευνάται για τον πιθανό ρόλο της στον καρκίνο αναδεικνύεται τελικά ως ισχυρός ρυθμιστής του μεταβολισμού.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως μοντέλα παχυσαρκίας ποντικούς και διαπίστωσαν ότι η αναγκαστική έκφραση της πρωτεΐνης FGFBP3 (BP3) μείωσε σημαντικά τη λιπώδη μάζα των ζώων. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι 8 θεραπείες BP3 σε διάστημα 18 ημερών ήταν αρκετές για να μειώσουν το λίπος σε παχύσαρκους ποντικούς κατά περισσότερο από 1/3.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ογκολογίας και Φαρμακολογίας στο Lombardi Comprehensive Cancer Center, Anton Wellstein, «η έρευνα υποδηλώνει ότι η ΒΡ3 μπορεί να χρησιμεύσει ως μία νέα θεραπεία για την αναστροφή συνθηκών που σχετίζονται με μεταβολικά σύνδρομα όπως είναι η λιπώδης ηπατική νόσος και ο διαβήτης τύπου 2».
Η παχυσαρκία, η οποία πλήττει περισσότερους από 650 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελεί τον κύριο οδηγό για τα μεταβολικά σύνδρομα, που περιλαμβάνει διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσανεξία στη γλυκόζη, η υπέρταση και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports», η θεραπεία αυτή μείωσε συνθήκες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία όπως είναι η υπεργλυκαιμία και το λιπώδες ήπαρ. Επιπροσθέτως, μία περαιτέρω εξέταση των ποντικών έδειξε ότι η θεραπεία δεν είχε ως αποτέλεσμα οποιεσδήποτε δυσμενείς παρενέργειες.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ΒΡ3 είναι μέλος της οικογένειας πρωτεϊνών δέσμευσης αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών (FGF) που παίζουν ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες όπως την επούλωση πληγών, τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και την αντίδραση σε τραυματισμό.
Το ΒΡ3 είναι ένα παράδειγμα μιας πρωτεΐνης «συνοδού» που προσκρούει σε ινοβλάστες (FGFs) για να ενισχύσει τη δραστηριότητά τους. Και όπως λέει, ο καθηγητής Wellstein και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι αυτός ο λεγόμενος «συνοδός» συνδέεται με τρεις ινοβλάστες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Δύο από τους FGF ρυθμίζουν την αποθήκευση και τη χρήση υδατανθράκων και λιπιδίων και ο τρίτος ρυθμίζει το μεταβολισμό των φωσφορικών αλάτων. Οι ερευνητές λοιπόν, βρήκαν ότι η BP3 συμβάλλει σημαντικά στον μεταβολικό έλεγχο, αναζωογονείται το σάκχαρο του αίματος και το λίπος που επεξεργάζεται στο ήπαρ, χρησιμοποιούνται για την ενέργεια και δεν αποθηκεύονται.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο καθηγητής, αν και τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν η BP3 εξεταστεί ως θεραπεία για το μεταβολικό σύνδρομο.
Επειδή η πρωτεΐνη εμφανίζεται ως φυσική και δεν είναι συνθετικό φάρμακο, οι κλινικές δοκιμές που εξετάζουν τη χρήση της ως θεραπεία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνο μετά από μία σειρά προκλινικών μελετών.
Πηγές:
https://www.news-medical.net/news/20181029/Forced-expression-of-a-natural-protein-reduces-fat-in-mice-by-a-third.aspx
Sally RobertsonB.Sc. Biomedical, Health, Life Sciences & Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/gumc-oml102418.php
https://www.nature.com/articles/s41598-018-34238-5
https://www.drugtargetreview.com/news/36387/naturally-occurring-protein-found-to-be-powerful-regulator-of-metabolism/