Πολιτική
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 08:51

Τον Ιανουάριο η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών

Με ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου οπότε υπολογίζεται πως θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και δύο βασικά εκλογικά σενάρια, ένα για τριπλές εκλογές τον Μάιο και ένα με εξάντληση της τετραετίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προσπαθεί να κλείσει εκκρεμότητες και να φτιάξει το προεκλογικό της αφήγημα. 

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου οπότε υπολογίζεται πως θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και δύο βασικά εκλογικά σενάρια, ένα για τριπλές εκλογές τον Μάιο και ένα με εξάντληση της τετραετίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προσπαθεί να κλείσει εκκρεμότητες και να φτιάξει το προεκλογικό της αφήγημα. 

Η στροφή στη σκανδαλολογία και το δίλημμα παλαιού – νέου πολιτικού συστήματος, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως το στοιχείο που μπορεί να αλλάξει τους σημερινούς συσχετισμούς, ενώ ετοιμάζονται κινήσεις στην οικονομία, πέραν της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, όπου οριστικές αποφάσεις αναμένονται σε έκτακτο Eurogroup εντός του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι ανθηρή όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, απέτυχαν οι τελευταίες προσπάθειες να καταφέρει να κάνει μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, όχι για 10ετές, αλλά για 5ετές ομόλογο ώστε να την αξιοποιήσει στο προεκλογικό μπαλκόνι και οι συζητήσεις με τους Θεσμούς για το τι θα κάνει με τα 600 – 700 εκατ. ευρώ που «περισσεύουν» από το υπερπλεόνασμα, δεν προχωρούν όπως η κυβέρνηση θα ήθελε.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών παραπέμπει σε ακύρωση της περικοπής των συντάξεων αλλά όχι για όλους τους συνταξιούχους, ενώ κατά τους υπολογισμούς των Θεσμών δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας όλα τα μέτρα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη, και αναμένεται για τρίτη συνεχή χρονιά και το έκτακτο επίδομα προς χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, δίκην 13ης σύνταξης. Για τα αντίμετρα που τόσο είχαν διαφημιστεί ως μέτρα που θα ενίσχυαν ουσιαστικά την ανάπτυξη δε γίνεται καν λόγος και όλα αυτά παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι η πορεία της οικονομίας δύσκολα θα είναι το βασικό προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο με τις εθνικές εκλογές να γίνονται την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 18 Μαΐου, παραμένει το βασικό στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ωστόσο αν το πρωθυπουργικό επιτελείο μετρήσει ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τα μέτρα στην οικονομία δεν έχουν αποδώσει και το κλίμα δεν την ευνοεί, είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει μέσα από μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία – χωρίς τους ΑΝΕΛ – να παρατείνει το βίο του στην εξουσία ως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας για ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, φάρμακα παίρνει τη σκυτάλη στο αφήγημα της σκανδαλολογίας

Σκοπός είναι η σκανδαλολογία και η «αναμέτρηση με το παλαιό πολιτικό σύστημα», ελλείψει αξιόπιστης, θετικής ατζέντας, να παραμείνει το βασικό κυβερνητικό αφήγημα ως το τέλος Ιανουαρίου. Μετά την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου, σειρά αυτήν την εβδομάδα παίρνει η δημοσιοποίηση του πορίσματος της πλειοψηφίας από την Εξεταστική για την Υγεία που περιλαμβάνει τρεις υποθέσεις: ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis και φάρμακα. Παράλληλα με την προσπάθεια πολιτικής απομόνωσης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και απαξίωσης των βαρύτατων καταγγελιών του, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στις …αποκαλύψεις εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων.

Με φράσεις όπως αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππα «η υπόθεση Παπαντωνίου δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που έρχονται για στην Υγεία» η πλειοψηφία προετοιμάζει το έδαφος και προαναγγέλλει ότι μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματίσει να δώσει στη δημοσιότητα το δικό της πόρισμα για τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Πριν από λίγες ημέρες, η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ότι η πλειοψηφία είχε προσπαθήσει να «θάψει» τις δηλώσεις των τριών ορκωτών λογιστών που έλεγαν on camera ότι δεν μπορούν να βεβαιώσουν ότι τα 89 εκατ. ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν έλλειμμα, ότι είχαν αδυναμία πρόσβασης σε στοιχεία και έγγραφα που ζήτησαν από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και σημείωναν ενώπιον των βουλευτών ότι χωρίς να έχουν τα πλήρη στοιχεία, ώστε να μπορούν να κάνουν και τον πλήρη έλεγχο δεν μπορούν να μιλήσουν για έλλειμμα, για αυτό και δεν το ανέφεραν πουθενά στην έκθεσή τους, αλλά έκαναν – τότε - λόγο για αρνητική διαφορά.

Αυτά όμως δε θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να συνεχίσει την επιχείρηση «καθαρά χέρια» από την οποία προσβλέπει εκλογικά οφέλη. Η πλειοψηφία θα προβάλλει επιχειρήματα περί «παραγόντων που παρακώλυαν τον έλεγχο» όπως πολλές φορές έχει πει ο κ. Λάππας και θα καταλήξει σε αυτό που επίσης έχει πει ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μπαλωμενάκης ότι «εάν υπήρχαν ποσά που δεν συμπεριλήφθηκαν στους ισολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ το θέμα από μόνο του είναι για εισαγγελέα, καθώς υποκρύπτονται σοβαρά ποινικά αδικήματα».